Egyesek szerint polgári engedetlenségi mozgalom van kialakulóban a magas bírságok miatt. Somogyban eddig több mint 300-an választották a közérdekű munkát a pénzbírság helyett.

Kolman Ferenc már évek óta ugyanúgy kezdi a napját. Kocsiba száll, majd elindul szülőfalujába meglátogatni rokonait. Egy hónapja is így tett, de hibázott. Nem kapcsolta fel a világítást az autóján, a rendőrök ezért megbüntették. - Ez az 5000 Ft, ez eléggé nagy pénz nekem, ha kiesne a családi kasszából, akkor azt megéreznénk, inkább azt választanám, hogy ledolgozom - mondta a KaposPontnak.

Ferenc mellett egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, egyesek szerint a magas bírságok miatt polgári engedetlenségi mozgalom van kialakulóban. A kormány ugyanis 33 milliárd forintot vár idén a szabálysértési bírságokból, eddig pedig csak 14 milliárd értékben szabtak ki a rendőrök.

- Idén április 15-től a szabálysértési hatóságok olyan pénzbírságokat szabhatnak ki, amelyekkel kapcsolatban az állampolgároknak van arra lehetőségük, hogy közérdekű munkával válthatják ki a pénzbírságot - tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság sajtószóvivője, Méhes Dóra.

Somogyban eddig több mint 300-an választották ezt, 80-an már le is dolgozták a büntetést.

- A határozat, ha jogerőre emelkedik, akkor 30 napon belül a munkaügyi központ kirendeltségén jelentkezhet az elkövető, hogy ő nem tudja kifizetni a pénzbírságot, a helyszíni bírságot, és akkor átváltható az ő döntése alapján közérdekű munka végrehajtására - mondta a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója, Szikra László.

Aki pedig ezt választja, az napi 6 órában 5000 forintnyi összeget dolgozik le. Később ebből semmilyen hátránya nem származik, tehát nem lesz priusza. Miután ledolgozta a büntetést, semmi dolga nincs.

A kormány egyébként azt tervezi, hogy egyes közlekedési bírságok összegét a felére csökkentenék. Ha ezt megszavazzák, a változások, szeptember elsején már hatályba is léphetnek.

Címkék: közérdekű, bűntetés, szabálysértés, munka, pénz, kék hírek