Fél év alatt csaknem hétszáz tűzvédelmi ellenőrzést végeztek országszerte a társasházakban a katasztrófavédelmi kirendeltségek. A razzia alatt 112 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot - áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának közleményében.

Százharminc esetben hatósági felhívás, több mint negyven esetben pedig hatósági kötelezés született az ellenőrzésekkor, amelyben határidőt szabtak a társasházkezelőknek a jogszabálysértések megszüntetésére.

A társasházi folyosószakaszok lezárását és leszűkítését 30-100 ezer forint közötti pénzbírságokkal büntették. A katasztrófavédők úgy vélik: az országos ellenőrzések sikeresek, hiszen a társasházak egyre inkább betartják a jogszabályokat.

Idén júliusig csaknem háromszáz esetben riasztották társasházi tüzekhez a katasztrófavédelmi egységeket, amelyből százötven esetben be is kellett avatkozni. A tüzesetekben négyen vesztették életüket, további ötvenen pedig megsérültek. Az elmúlt fél évben több mint kétszáz ember életét mentették meg a magyar tűzoltók.

A társasházi tüzek többsége magas épületekben keletkezett, és a tűzesetek tapasztalatait összegezve egyértelműen kimutatható, hogy minden második tűz az épület lépcsőházát is érintette.

A társasházi tüzek jellemzően, az esetek több mint 40 százalékában a konyhában, valamint a közösségi terekben, lépcsőházakban, szeméttárolókban és -ledobókban keletkeztek.Az ellenőrzések során a legtöbbször tapasztalt szabálytalanságok között szerepel, hogy a menekülésre szolgáló közös használatú közlekedő terekben különböző tárgyakat helyeztek el, vagy ráccsal zártak le a folyosószakaszokat.

Azonban vannak olyan lépcsőházak is, ahol a tűzvédelmi berendezések időszakos felülvizsgálatát nem végzik el, vagy a kihelyezett tűzvédelmi használati szabályok, előírások nem naprakészek.

Mint arról korábban beszámoltunk: akár 100 ezer forintra is büntethetik azt a lakóközösséget, amely virágokat, padokat, vagy bármi mást pakol a folyosóra, vagy a lépcsőházba. A lakók többsége felháborítónak tartja az eljárást. A tűzoltók szerint azonban szükség van a szigorra, mert a folyosón hagyott tárgyak nehezíthetik a mentést, ha kigyullad az épület.

Nézze meg erről készült videóinkat:

Címkék: muskátli, lépcsőház, katasztrófavédelem, bírság, tűzoltóság, kék hírek