A frekventált helyen lévő oktatási intézményeket és környezetüket a kollégák közlekedésbiztonsági szempontból felmérték, a helyszínbejárásokkor forgalomtechnikai hiányosságok pótlására, illetve megszüntetésére intézkedtek.

iskola rendőre program akadálypálya 2


A program első hónapjában az iskola rendőrök felvették az intézményekkel a kapcsolatot, megismerkedtek a kapcsolattartó pedagógusokkal és igény szerint részt vettek a tanévkezdési programokon (tanévnyitó, pedagógus értekezlet, szülői értekezlet). A pedagógusok örömmel vették a program folytatását.

iskola rendőre program akadálypálya

A „Tanévkezdési kampány” keretében szeptember hónapban a napi oktatást megelőző és befejezést követő időszakban rendőr, illetve polgárőr bevonásával az iskolák környékén található gyalogos átkelőhelyek biztosításra kerültek.

Somogy megyében az értékelt tanévben 22 esetben volt személyi sérüléses baleset érintettje gyermekkorú. 16 gyermekkorú részesként - 6 fő gyalogos, 10 fő utas - vett részt a közlekedésben. A balesetek kimenetele: 1 halálos, 3 súlyos, 12 könnyű. A gyermekek 6 esemény kapcsán okozóként vettek részt a közúti közlekedésben - 2 fő gyalogosként, 3 fő kerékpárosként, 1 fő utasként. Az általuk okozott balesetek közül 2 súlyos, 4 könnyű. sérüléssel végződött.

iskola rendőre program akadálypálya 1

(Fotók: SMRFK)

A „Szuperbringa” program szeptembertől ismételten folytatódott a Somogy Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének munkatársa és a Somogy Megyei Balesetmegelőzési Bizottság Gyermek-és Ifjúságvédelmi szakbizottságának tagjai bevonásával. A program keretében 2588 kerékpárt vizsgáltak át a kollégák, melyből 521, azaz 20% felelt meg a műszaki követelményeknek. A program II. fejezetében, a 2012. tavaszától indított elméleti és gyakorlati oktatáson 2484 tanuló vett részt. Az
elméleti oktatást a megyében működő autós-motoros képzőszervek végezték.
A vizsgák május közepétől az erre megküldött KRESZ tesztlapokon történtek. A számonkérést a Kormányhivatal munkatársai a helyi BB titkáraival közösen bonyolították le. A megmérettetésre 410 gyermek jelentkezett, akik közül csupán 115 fő, mindössze 28% tett eredményes vizsgát.

Összességében megállapítható, hogy az oktatási intézmények vezetőségének többsége örömmel fogadta „Az iskola rendőre” program folytatását, szívesen veszik a rendőrség oktató-nevelő munkába történő bekapcsolódását. Pozitívumként értékelik, hogy a gyermekek a foglalkozások alkalmával személyesen találkoznak a rendőrség egyenruhás munkatársaival, továbbá örömüket fejezik ki, hogy van egy kontakt személy az iskola és a rendőrség között, így problémájukkal bármikor fordulhatnak az iskola rendőréhez - tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata.

Címkék: iskola rendőre, intézmények, program, tájékoztatás, rendőrség, kék hírek