Míg 2001-ben a motorkerékpárosok részvételével 974 közúti közlekedési baleset történt, addig 2011-ben 1402 ilyen esetet regisztráltak. A növekedés mértéke közel 44%-os.

Motorkerékpáros 2001-ben 495,  2011-ben 663 alkalommal okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetet. Az eltelt tizenegy év függvényében motorkerékpárosok által okozott balesetek növekedésének mértéke közel 34%-os. A közúti balesetben meghalt motorkerékpárosok és utasok vonatkozásában a 2011. évi részletes adatok még nem ismertek, ugyanakkor megállapítható, hogy 2001. és 2011. között a motoros áldozatok (járművezetők és utasok egyaránt) száma 62-ről 59-re csökkent. A mintegy 4,8%-os csökkenés jelentősen alatta marad annak a 40%-os általános értéknek, mely az elmúlt évtizedben a közúti balesetben meghalt összes személy számát jellemzi.

2012-ben a motoros kétkerekűekre kiemelt figyelmet kell fordítani annak érdekében, hogy megforduljon a motorkerékpárosoknál megfigyelhető tendencia. A rendőrségnek a jogszabályokban meghatározott feladatainak megfelelően alapvetően közúti ellenőrzésekkel, valamint preventív intézkedésekkel kell fellépnie a motorkerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében. Ezek az intézkedések elsősorban nem a szankcionálásra, hanem a balesetek megelőzésére irányulnak.

A kirívó, durva közlekedési szabályszegések elkövetőivel szemben ugyanakkor elkerülhetetlen a kellő visszatartó hatást eredményező szankciók alkalmazása. Ezt kívánja
a többi közlekedő életének és testi épségének védelme is.

A motorkerékpárosok, segédmotoros kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében – az országos akció részeként – a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 2012. július 2-8., valamint augusztus 6-12. között célirányos közúti ellenőrzéseket tart illetékességi területén.

Az ellenőrzésekkor a kollégák főleg a motorkerékpárosokkal, segédmotoros kerékpárosokkal kapcsolatos közúti közlekedési szabályoknak próbálnak érvényt szerezni, azonban nem hagyják figyelmen kívül a más közlekedők által elkövetett szabályszegéseket sem - tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata.

A motorkerékpárosok, segédmotoros kerékpárosok ellenőrzésekor az alábbi szabályok megtartására fordítanak fokozott figyelmet:

•       járművezetői jogosultság (vezetői engedély, illetve megfelelő járművezetői kategória megléte);
•       bukósisak használata;
•       megengedett sebesség betartása;
•       hatósági engedély megléte, érvényessége,
•       a jármű műszaki állapota;
•       hatósági jelzés elhelyezése;
•       személyszáll*tásra vonatkozó szabályok betartása;
•       ittas, illetve bódult állapotban történő járművezetés.

Címkék: motorosok, szabályok, rendőrség, ellenőrzés, Somogy, kék hírek