1987-ben Bécsben, az ENSZ keretében tartott első olyan konferencián kábítószerek kínálatának és keresletének csökkentésével foglalkozó szervek ültek le egy asztalhoz. Ennek a konferenciának az utolsó napja, június 26. lett az ENSZ kábítószer-ellenes világnap dátuma.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a 2010-es évben 119 db büntetőeljárás, 2011-es évben 134 db büntetőeljárás indult kábítószerrel való visszaélés miatt. Az idei évben ez ideig 84 büntetőeljárás indult kábítószerrel kapcsolatban. Az esetek többségében az elkövetők a 16-35 éves korosztály tagjai közül kerülnek ki, a lefoglalt anyagok többsége még mindig a kannabisz, azonban hozzá kell tenni, hogy óriási mértékben megemelkedett a „dizájner drogok” fogyasztása.

A törvénymódosítás hatására jelentősen szűkült az illegális szerek forgalmazásának lehetősége.

A keresleti oldal csökkentésének érdekében a SMRFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztálya folyamatos kapcsolatban áll a megyei általános- és középiskolákkal, rendszeresen tartanak bűnmegelőzési osztályfőnöki órákat, ha igény merül fel rendhagyó tantestületi és szülői értekezleteket a témában. Célunk, hogy tudatosítsuk a fiatalokban, hogy tudniuk kell mérlegelni és nemet mondani, hogy vigyázniuk kell magukra és egymásra, és döntéseik következménye egész további életükre kihatással lehet - tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata.

Hazánk drogpiacán 2005 óta folyamatosan jelentek meg az újabb és újabb anyagok, melyekkel szemben eddig a hatóságok tehetetlenek voltak. Nagy változást jelentett a bűnüldözésben a 2012. március 01-i Btk. módosítás és az április 3-án hatályba lépett jogszabályváltozás, mely lehetővé tette az új típusú szerekkel kapcsolatos hatékony rendőri fellépést.

A törvénymódosítás szükségességét az indokolta, hogy egyre inkább elterjedtek a fiatalok körében a különböző fantázianeveken ismertté vált, ún. dizájnér drogok, melyet azzal a céllal állítanak elő, hogy a már illegális szerek legális helyettesítőjeként tudják azokat „piacra” dobni. A legalitás látszata sok fiatal számára hordozott hamis információkat, és értelmezésük szerint, ha ezek a szerek nem büntethetőek, akkor azt bátran fogyaszthatják. Ezt a tévhitet erősítette tovább az a tény is, hogy ezen szerek az interneten szabadon hozzáférhetőek és rendelhetőek voltak, így akár különböző futárszolgálatok útján is eljuthattak a fogyasztókhoz. Ismeretlen kémiai összetételük, nehézkes toxikológia azonosításuk azonban számos veszélyt jelent a fiatalok számára. A valójában felni-tisztítóként vagy műtrágyaként használt szereket egyes fiatalok minden mérlegelés nélkül a legkülönbözőbb módokon juttatják szervezetükbe.

A „klasszikus” visszaélés kábítószerrel bűncselekmény mellett tehát ma már három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az is, aki új pszichoaktív anyaggal visszaél.

Címkék: dizájner drogok, bűncselekmény, világnap, kábítószer, Somogy, kék hírek