A 2012. május 15. és június 14. között vizsgált személyi sérüléses közlekedési balesetek száma ugyan 29 %-al csökkent (18 balesettel kevesebb történt), a kerékpárral okozott balesetek aránya viszont jelentősen emelkedett. Tavaly ilyenkor a 63 személyi sérüléses balesetből 14-szer (22,22%), idén pedig 45 balesetből 13 esetben (28,88%) biciklis volt a vétkes, azaz szinte minden harmadik balesetet kerékpáros okozott.

Az ittas állapotban okozott balesetek részaránya Somogy megyében az országos átlag feletti értéket mutat, a bekövetkezett 45 balesetből 7 balesetet a járművezetők ittas állapotban idéztek elő, mely a tavalyi év adataihoz képest csökkenést mutat.

A fenti 7 ittas járművezetőből 5 kerékpárral közlekedett, így itt is ijesztő adatot kapunk: a 13 balesetet okozó kerékpárosból minden 3. ittasan okozott balesetet.

Ha figyelembe vesszük azt a körülményt, hogy az értékelt időszakban a gyorshajtás miatt bekövetkezett balesetek száma kevesebb, mint a felére csökkent (25-ről 12-re).

Összességében megállapítható, hogy Somogy megyében kialakult baleseti helyzet 2012. év értékelt időszakában az előző év azonos időszakához képest javult, azonban a kerékpárral, ezen belül az ittas állapotban előidézett balesetek részaránya növekedett.

Az ittas állapot mellett jellemző, hogy a gyalogátkelőhelyeket is egyre gyakrabban kerékpárútként használják a két keréken közlekedők. A rendőrség arra kér  mindenkit, hogy alkohol, illetve kábítószer hatása alatt kerüljék a járművezetést, járművel a közúti közlekedésben való részvételt, hiszen amennyiben az intézkedő rendőr ittas járművezetésen éri a kerékpárost, kizárólag a kötelező mértékű bírság – kerékpárosok esetén 30-60.000.-Forint – kiszabására van lehetősége.

Címkék: bicikli, részeg, baleset, kerékpár, rendőrség, kék hírek