Közösség tagja ellen elkövetett erőszak bűntette miatt emelt vádat egy 18 éves andocsi fiú ellen a kaposvári ügyészség. A vádirat szerint a vádlott erősen nacionalista érzelmű, öltözködésével és tetoválásával is igyekszik kifejezésre juttatni rasszista politikai nézeteit, baráti köre hasonló gondolkodású személyekből áll. Tavaly szeptemberben egy este együtt italozott egy vele egyező politikai nézeteket valló társasággal, vagyis három barátjával Kaposvár különböző közterületein, végül erősen ittas állapotba került. A csoportjuk 22 óra körüli időben a vasútállomás főépületének keleti oldalán található buszmegállóhoz ment, ahol tovább italoztak és buszmegálló padján ülve beszélgettek. Az italokat a vasútállomás restijéből hozták. A fiú észrevette, hogy egy  Egyenlítői Guineából származó, sötétbőrű sértett és barátnője a Baross Gábor utcában a buszmegálló előtt az Anna utca felől a Dózsa György utca irányába haladnak. A vádlott és baráti társasága ekkor jól hallhatóan egy skinhead dalt kezdtek el énekelni utalva a sértett bőrszínére. Ő és barátnője erre nem reagáltak erre, tovább mentek a vasútállomás felé.

A 18 éves fiú ekkor megszólította a színesbőrű férfit, aki megállt. A vádlott eközben a zsebéből elővett egy paprikaspray-t,  amivel lefújta az afrikai férfit. A sértett és barátnője a helyszínről elfutott a Színházpark felé. A vádlott üldözni kezdte őket, azonban ittassága miatt megbotlott és elesett. A sértett a paprikaspray miatta kötőhártya gyulladást kapott, sérülésének gyógytartama a 8 napot nem haladta meg. A vádlott szabadlábon védekezik: az ügyészség a vádiratban börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetést és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta. Az andocsi fiún egyébként 2007-ben agyműtétet hajtottak végre, aminek következtében epilepsziát kapott. Állapota miatt orvosai tiltották, hogy a szeszes italt fogyasszon.

Részben ezzel védekezett a vádlott is a mai tárgyaláson. Azt mondta, hogy nem faji okokból támadt az afrikai származású kaposvári labdarúgóra. Félt, amikor a másik előhúzta a kezét a zsebéből, ezért nyúlt a gázspray-hez. A 18. születésnapját ünnepelték, részeg volt, 3 liter bort és fél liter pálinkát fogyasztott. Nem látta, hogy színesbőrűvel áll szemben, mert sötét volt, állította. Neki egyébként roma barátai is vannak, és nem vallja magát se hungaristának, se neonácinak, csupán magyarnak, bár tudja, hogy barátai nemzetiszocialista érzelműek. Őket is kihallgatták ma a bíróságon.

A megtámadott labdarúgó a Kapospontnak elmondta: nem érti miért érte atrocitás, de nagyon felzaklatták a történtek. A vádlott eléje lépett, azért kérdezte: "Hogy vagy?", és a kezét nyújtotta. Ő kezet akart fogni vele, de ekkor a másik közelről szemen fújta. Nehezen tudott elmenekülni a barátnőjével, mert alig látott. Hazament, de fájt a szeme, ezért a kórházi kezelést kért, telefonon felhívta az edzőjét, majd feljelentést tettek.

A bíró 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a 18 éves fiút. Az indoklás szerint a fiú azzal védekezett, hogy fél egy esetleges támadástól, illetve túl részeg volt. A bíró szerint a védekezés egy része komolytalan. A sértett nem készülhetett támadásra, hiszen a barátnőjét kísérte el, a túlerő ellen bármilyen fellépése értelmetlen lett volna, fejtette ki a bíró. Annyira ittas sem lehetett, hisz éppen a busz indulásának időpontját ment el megnézni. Az igazságügyi orvosszakértői vélemény is cáfolja a védekezését. Bár a vádlott nem nemzetiszocialista, de a rassziszmus nem idegen a személyiségétől, és az is jellemző, hogy a barátai nem kértek bocsánatot a sértettől, bár nem is ők voltak megvádolva, mutatott rá a bíró. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért, a védelem felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Nézze meg erről készült videónkat:

 

 

Címkék: skinhead, rasszista, afrikai, labdarúgó, bíróság, kék hírek