- Van egy GHB nevű szer, színtelen, szagtalan, íztelen, festéklemosó szer, 3000 Ft-ba kerül egy üveg, bárki szabadon megvásárolhatja boltban illetve rendelheti a neten - írja az egyik közösségi portál.

A szer pár csepp italba csöppentve körülbelül 10 perc leforgása alatt teljes tudatkiesést okoz, néhány másodperc szédülés után ájulást. Hétvégi diszkókban a kiszemelt áldozat poharába cseppentik, amikor nem figyel oda. Miután összeesik,a "segítőkész" szemtanúk kiviszik, és elrabolják végleg, vagy a nemi erőszak idejére, ami nem erőszak, hisz magatehetetlen az ember.

A szakemberek szerint a szer gyorsan kiürül a szervezetből: az illető hamarosan magához tér, legfeljebb nem érti, hogyan került az adott helyszínre.

- Gyakorlatilag embert lopnak a szer segítségével. Előfordul hogy bontatlan (vagy annak tűnő) üvegbe előre beteszik - írják a közösségi portálon.

Például a játékbarlangban a nyertest meghívják egy üveg italra,azután az illető a toxikológián ébred ruházat, pénz, nyeremény, mobiltelefon nélkül.

A szakemberek szerint védekezni nem lehet ellene, csak megelőzni, azzal ha nem hagyja az ember a poharát felügyelet nélkül, illetve, ha üvegből iszik, a hüvelykujját az üveg száján tartja. Fontos hogy a társasággal érkezők/társaságban levők ne hagyják magukra soha egyik társukat se.

- Somogyban korábban volt jellemző hasonló szernek a használata. Sokan kerültek a sürgősségire emiatt. Bár azt nehéz ilyenkor bizonyítani, honnan került a szer a poharakba - mondja a Kapospontnak a Tükörkép Kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ szakmai vezetője, Vörös Ildikó. Ami növekszik, a dizájnerdrogot használók száma.

drog

A szakemberek szerint a gondot egyébként az okozza, hogy újabb és újabb kábítószerek jelennek meg, kicsit módosított szerkezettel, és így már nem tartoznak a tiltó listára. Mire egyiket betiltják, már meg is jelenik a másik.

És az elszomorító adatok!

Minden harmadik középiskolás kipróbált már valamilyen drogot.


Minden ötödik általános iskolás túl van már az első részegségén, és mire leérettségiznek, már minden második fiatal legalább egyszer berúgott.

A tinik is veszélyben vannak: az elmúlt tíz évben 12,5 százalékkal nőtt a tiltott szereket fogyasztó tizenhat éves fiatalok száma.

A tizenévesek körében szinte már mindennapossá vált az alkoholfogyasztás, ami főleg iskola után zajlik, valamint a hétvégi szórakozásokhoz köthető, és gyakran nyugtatók, altatók beszedésével párosul – derült ki egy kaposvári felmérésből.

Nézze meg erről készült videónkat:

 

 

Címkék: pár csepp, dorg, ájulás, emberrablás, szer, kék hírek