A kaposvári ügyészség vádiratot nyújtott be a városi bírósághoz jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt. Az elsőrendű vádlott a városgazdálkodási cég volt elnök-vezérigazgatója, a másik férfi egy budapesti építőipari kft. vezetője volt.

A vádlottak 2008. január 21-én szállítási szerződést kötöttek az osztopáni és csökölyi hulladéklerakó takarásához szükséges földmennyiség szállítására, és a lerakók földdel való takarására anélkül, hogy a pesti cég az ehhez szükséges eszközökkel és járművel rendelkezett volna. Annak igazolására, hogy a földmunkákat elvégezték, a vezérigazgató a budapesti cégvezető által elkészített számlákhoz valótlan tartalmú teljesítés igazolásokat állított ki, állítja az ügyészség. Ezek hamisan azt tartalmazták, hogy a vádlottak a munkaterületet bejárták, azt közösen megtekintették, és megállapították, hogy a munkát a fővárosi cég teljesítette.

A szállítási szerződésben rögzített összeget 6 részletben kifizették a pesti kft.-nek. A vezérigazgató a városgazdálkodási cég sértett vagyonát szándékosan csökkentette, és ezzel 33 millió forint vagyoni hátrányt okozott. A nyomozást ismeretlen személy feljelentése alapján rendelték el 2009. március 19-én, az eljárás lefolytatására a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölték ki.

A szerdai bírósági tárgyaláson a vádlottak, az 56 éves kaposvári férfi, városgazdálkodási mérnök és a 34 éves szekésfehérvári vállalkozó nem tettek vallomást. A volt elnök-vezérigazgató csak annyit mondott, hogy nem követte el a bűncselekményt, és nem is ismeri a másik férfit. Őt hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással, a vállalkozót 6 rendbeli magánokirat-hamisítással vádolja az ügyészség.

A vállalkozó rendőrségen tett vallomását felolvasta a bírónő. Kiderült, hogy a férfi nem is ismeri a cége székhelyeként szolgáló pesti lakás tulajdonosát. A vádbeli az időszakban csak kéziszerszámok és egy kisbusz volt a cége tulajdonában, amikkel a földmunkákat nem tudták elvégezni, de erre alvállalkozót bízott meg. A városgazdálkodási cég kereste meg az alvállalkozót, személyesen nem találkoztak a másik vádlottal. A szerződést levélben kötötték meg, a teljesítés, vagyis az alvállalkozója jelzése után a számlákat postázta a városgazdálkodási cégnek. Az ügyben két nap alatt 25 tanút hallgat majd ki a bíróság, ítélet ezután várható.

Címkék: földmunka, hulladéklerakó, hűtlen kezelés, gazdálkodás, város, kék hírek