A kereskedők elmondták, az őket felkereső személy a NAV állományába tartozó hivatali gépkocsivezetőnek adja ki magát, aki állítása szerint, a munkája során értesül az ellenőrizendő adóalanyokról. Pénzért cserébe pedig elárulja, az ellenőrzésekről szerzett "biztos" információkat.

A NAV közleménye szerint: a revizorok folyamatosan ellenőrzik a kitelepült árusokat, kereskedőket és vásárokat. Az ellenőrök viszont mindig párban járnak és a helyszíni vizsgálatok során soha nem szabnak ki helyszínen fizetendő bírságot.

A NAV adóellenőrei fényképes hatósági igazolványuk felmutatása mellett hivatalos, pecséttel ellátott megbízólevéllel igazolják magukat. A vizsgálat adatait jegyzőkönyvben rögzítik. Amennyiben hibát, hiányosságot tárnak fel, akkor a szankcióként kiszabott bírság összegéről, megfizetésének módjáról, határidejéről minden esetben határozat készül.

A megbízólevél valódiságáról a 40/20-21-22 –es Ügyintézői Contact Center hívásával győződhetnek meg az adózók.

A megbízólevél tartalmazza az ellenőrzést végző adóellenőr nevét, illetőleg, hogy mely adózónál, mely adókötelezettségek, milyen időszakok tekintetében, milyen ellenőrzési típus keretében vizsgálhatók.

Az adóhatóság általános megbízólevelet is kiállíthat, amellyel az adóellenőr ilyen megbízólevéllel nem rendelkező másik adóhatósági alkalmazottal együtt az egyes adókötelezettségek teljesítését, illetőleg adatgyűjtésre irányuló ellenőrzéseket vizsgálhat. Az általános megbízólevél tartalmazza az adóellenőr nevét és a megbízólevél érvényességi idejét. Az általános megbízólevéllel az állami adóhatóság adóellenőre területi megkötés nélkül folytathat ellenőrzéseket.

Próbavásárlás esetén az ellenőrzési jogosultságot a próbavásárlás befejezésekor kell igazolni, és ezzel egyidejűleg az eladó az áru visszavétele mellett köteles a vételárat visszatéríteni.

Címkék: revizor, nav, hamis, csaló, ellenőrzés, kék hírek