Életveszélyt okozó testi sértés kísérletével vádol az ügyészség egy 52 éves balatonboglári férfit. A vádlott élettársával és annak 24 éves fiával élt együtt. A két férfi között nem volt jó a viszony, a fiatalember haragudott a nevelőapjára annak italozó életmódja miatt, és azért, mert az élettársával, vagyis a fiú anyjával is gyakran veszekedett a férfi. Egy áprilisi napon kerti munkákat végeztek, petrezselymet és répát válogattak a ház körül, közben házipálinkát és fröccsöt fogyasztottak. Fél három körül a konyhában szóváltás tört ki a két ittas férfi között. Kölcsönös pofozkodás után a nevelőapa telefonon értesítette a rendőrséget. A járőrök 5 perc alatt kiértek, húsz percig intézkedtek a háznál. Ezalatt a haragos felek látszólag kibékültek, de a rendőrök távozása után újra magasra csaptak az indulatok. A ház nappalijában újabb szóváltás után a fiú többször ököllel vágott a nevelőapja arcába.

A férfi a fiatalember haját húzta, egy tincset ki is tépett. A földre estek, ahol tovább dulakodtak. A vádlott lelökte magáról a fiút. A ház garázsába ment, felkapott egy Sthil-fűrészt, és beindította, majd támadóan indult a nevelt fia felé. A mellkasa irányába vágó, szúró mozdulatokat tett. A sértett védekezni próbált, felkapott egy kutyapórázt, és megpróbálta a fűrészre tekerni, de nem sikerült. A vádlott kaszáló mozdulatokkal fenyegette, a felsőteste felé vágott, megsértette a hónalj és a bordák között. A fiú a ház hátsó ajtajáig hátrált, egy karót vett magához, de továbbra is sikertelenül védekezett. Egy a mellkasa felé tartó vágást kézzel hárított, a bal tenyerén roncsolt sebzést szenvedett. A hátsó ajtó zárva volt, ekkor a fiú viszafordult, és elfutott a nevelőapja mellett. A férfi még utánavágott a működő motorfűrésszel. A sértett kimenekült az utcára, a szomszédoktól kért segítséget. Egy udvaron látták el a sebeit. Odáig követte a vádlott, aki közben letette a motorfűrészt, és felkapott egy 17 centi pengehosszúságú, műanyag nyelű kést. Azzal fenyegette a nevelt fiát. "Elvágom a nyakadat!", " Ha még nem döglöttél meg, majd teszek róla!"- ezt kiabálta a fiúnak. A szomszédok rászóltak, ekkor a dühöngő férfi hazament. A sértett 7 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de szakértők szerint a veszélyes eszköz miatt fennállt a csonkolás, vagy a súlyosabb sérülés veszélye is.

láncfűrész

A vádlott a mai tárgyaláson azt vallotta, hogy csak nyomokban emlékszik a történtekre, az rémlik, hogy összeverekedtek, a fiú elgáncsolta, és ütötte. Emiatt dühös lett, de csak azért indította be a láncfűrészt, hogy megijessze, nem akarta bántani. Megbotlottam, és esés közben sebesítettem meg a gyereket a fűrésszel, állította. nem tagadta, hogy azért kapta fel a motorfűrész, mert nem tudta elviselni, hogy legyőzték a verekedésben. " Most én jövök, neked annyi!"-kiáltotta.

A korábban utcazenészként dolgozó fiú azt mondta: a nevelőapa, ha iszik, agresszív lesz. Anyámat szidta, hogy megöli, a testemen keresztül is, ezért emeltem kezet rá- mondta a fiatalember a bíróságon. A szakadt ruhája, vagyis a kára megtérítését kérte, 8 ezer forintot. Egyébként azóta is együtt laknak, kibékültek, sőt kocsmába is közösen járnak. Most egész jól elvagyunk, normálisabban állunk egymáshoz, mondta a mostohaapáról a nevelt fiú.

A bíró 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte 3 évre felfüggesztve a vádlottat testi sértés kísérletéért. Az orvos szakértő megállapította, hogy a vádlott vízszintesen tartotta a motorfűrész, ha elesett volna vele, más irányú sebeket okoz. Kis erőhatásnál is keletkezhettek volna súlyos sérülések, mert a működő láncfűrész nagyon veszélyes, mondta a bíró, aki a sértett vallomását fogadta el, aki önmagára nézve is terhelő módon számolt be a verekedésről. Enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, a beismerését és azt, hogy a kísérleti szakaszban maradt a bűncselekmény. Súlyosító tényezőként a férfi ittasságát. Az ítélet jogerős.           

Címkék: motorfűrész, kísérlet, kés, ítélet, Balatonboglár, kék hírek