Zalaegerszegen a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság gyakorlati bázisán Győr-Sopron-Moson, Komárom-Esztergom, Veszprém, Vas és Somogy megyék háromfős csapatainak négy feladatot kellett megoldaniuk. A IV. Országos Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportok szakmai versenyének országrészi selejtezőjén a bevetésre védőruhában indultak a felderítő csoportok. A feltételezett szituáció szerint egy fegyvergyűjtemény kapott lángra, veszélyeztetve a várost. A pusztító tűz utáni átvizsgáláskor sugárzó anyagokra bukkantak a csapatok a kiégett, füsttel teli helyiségben.

Tűzoltó verseny

A gépjárművezetői rutin ügyességi pályán való felmérésén túl sugárvédelmi tesztlap is várt a versenyzőkre, akik azt is modellezték számítógépükön, hogy mi történik abban az esetben, ha nagyobb mennyiségű veszélyes anyag, hidrogén-fluorid kerül a szabadba. A meteorológiai és egyéb adatok alapján pedig meghatározták, hogy a katasztrófa sújtotta területen, hol és mi módon kell az emberi életeket, anyagi javakat megóvni.

Tűzoltó verseny2


A bírók a gyakorlati feladatok értékelése során nemcsak a szakszerűséget, hanem a gyorsaságot is pontozták. Valamennyi résztvevő csapat a szabályzatok és a munkavédelmi előírások maradéktalan betartása mellett, sportszerűen hajtotta végre feladatait.

Tűzoltó verseny4

Szeptember 27-28-án Tatabányán is lesz hasonló országrészi verseny. A győztesek továbbjutnak az országos megméretésre.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportja már biztosan ott van a legjobbak között. A csapat tagjai: Tihanyi Zoltán pv. szds, főelőadó, Ternóczy Árpád tű. fhdgy., kiemelt főelőadó, Takács István tű.tőrm., gépjárművezető.

Tűzoltó verseny1

Tűzoltó verseny3

/Fotók: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/

 

A további sorrend: II. hely Veszprém, III. Győr-Moson-Sopron, IV. Komárom-Esztergom az V. Vas megye VFCS csapata.






Címkék: felderítő, veszélyhelyzeti, Zalegerszeg, csoport, Somogy, kék hírek