A helyi hatóságok jelzése szerint ipari baleset történt, nem nukleáris. A marcoule-i nem atomerőmű, hanem nukleáris anyagokat újrahasznosító létesítmény.

A 3800 főt foglalkoztató erőmű és kutatóközpont köré a tűzoltók biztonsági kordont vontak.

Marcoule a Párizsból délre tartó A7-es autópálya mentén található Gard megyében, Avignontól mintegy 25 kilométerre. A létesítmény területén nincsenek atomreaktorok.

A France Info rádióállomás jelentése szerint a robbanásnak egy halálos áldozata van, egy ember súlyosan, hárman könnyebben megsérültek. A BBC három sérültről írt a Le Figaro című francia lapra hivatkozva.

A telephely a Francia Atomenergia Bizottság (CEA) egyik kutatóközpontja, itt található az Areva nukleris óriásvállalat egyik kísérleti központja és az EDF egyik leányvállalatának, a Socodeinek az egyik hulladékfeldolgozó üzeme is, amely atomerőművekből származó enyhén radioaktív fémhulladékok beolvasztását, illetve újrahasznosítását végzi. Ez utóbbi létesítményben történt a robbanás. A detonációt követő tüzet a tűzoltók eloltották.

A CEA azt közölte, hogy "jelenleg nincs szivárgás", később a francia kormány is megerősítette, hogy eddig nem történt sem radioaktív, sem vegyi szivárgás. Nathalie Kosciusko-Morizet környezetvédelmi miniszter a nap folyamán a helyszínre látogat.


Címkék: egy, személy, robbanás, atomerőmű, halott, kék hírek