A sofőr nem sérült meg. Veszélyes rakományt, feltehetően savat szállított a jármű. A kora reggeli órákban kapott lángra a 6505-ös úton, érkeztek a hírek, amelyet a tűzoltóság is megerősített. A kivonuló tüzet eloltották a kaposvári tűzoltók, de a rakomány is sérülést szenvedett, ezért nagy erőkkel láttak neki a műszaki mentésnek. A rendőrség biztosítja a helyszínt, a közlekedőket óvatosságra intik.

Úgy tudjuk, nem volt nagy tűz, poroltóval fojtották el a kaposvári tűzoltók. A platós teherautó lúgot, sósavat, hidrogén-peroxid vizes oldatát és hypót szállított. A hidrogén-peroxid három tartályából szivárog az anyag a talajra, a tűzoltók ezt kerítik körül, és felitatják. A tűz egy lejtőn, egy kamionpihenőben ütött ki, lakosságvédelmi intézkedéseket nem kellett életbe léptetni.

tuz_0902

Nem volt tűz, állapította meg délelőtt fél 9-re a rendőrség vizsgálata- ők a sofőr vallomására alapoztak. A hidrogén-peroxidos tartály menet közben szivárgott, ez rácsöpögött a kipufogóra, és hatalmas gőz keletkezett. Emiatt állt ki a teherautó vezetője a pihenőbe, állította. A rendőrség teljes útzárat léptetett életbe: a Szántódról Kaposvárra tartó járműveket Andocsnál Karád felé, a Kaposvárról Szántódra igyekvőket a ráksi körforgalomnál Mernye felé terelik. Az útzár előreláthatóan 9 óráig tart.

A tűzoltók vizsgálata szerint mégis volt tűz, egy raklap izzott. A szivárgó hidrogén-peroxid a szerves anyaggal érintkezett, emiatt csaptak fel a lángok. A hidrogén-peroxid színtelen, szirupos anyag, szerves anyaggal keveredve tüzet okozhat- ebben áll a veszélyessége. Nagy koncentrációban maró folyadék. A tűzoltók a sértetlen, majd a sérült tartályokat targoncával és kézi erővel leemelték, átfejtik a tartalmukat műanyag ballonokba. Homokot szórnak az 50 négyzetméteren szennyezett területre, egy 100 méter hosszú, 2-3 méter széles sávra a talajon, ahová sugárban szivárgott a veszélyes anyag. Ennek körbekerítését és homokkal való felitatását a kaposvári egységek speciális védőruhában végezik. A Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport folyamatosan mér a környéken.

24 tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember vesz részt a munkában. A szállító cég által biztosított autóval Kaposvárra, majd a megsemmisítő helyre viszik a szennyeződött felitatóanyagot és az üres sérült hordókat. 9 óra 51 perckor félpályán megindulhatott a közlekedés az érintett útszakaszon.

 

 

Hamarosan helyszíni riporttal és videóval jelentkezünk!  

Címkék: Bonnyapuszta, sav, Igal, teherautó, tűzoltó, kék hírek