Egyik esetben egy motorkerékpáros találkozott vaddal, másik esetben egy személygépkocsi. Illetve volt még 3 olyan, ahol könnyebb sérülés keletkezett. Ezekben kettőben nem is találkozott a jármű az állattal. Az ütközés elkerülése miatt a vezetők elránották a kormányt és az árokba ütköztek, felborultak - mondja a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense, Bíró Gábor.

A legtöbb esetben az autósok nem is jelentik a kisebb gázolásokat. A vadásztársaságok egyébként kitáblázzák a vadveszélyes útszakaszokat. A megyében azonban szinte mindenhol találkozhatunk az állatokkal. A legnagyobb veszély Nagybajom, Nagyatád, Barcs és Marcali környékén leselkedik az autósokara.

VADBALESET_JO

A mostani időszak, július közepétől augusztus közepéig az az őz üzekedési időszaka, és ezért gyakrabban előfordulnak nem csak éjszaka,  hanem napközben is aktívabban mozognak az  állatok és ezért megjelenhetnek a közutak közelében is - mondja a SEFAG Zrt. vadgazdálkodási szakosztályvezetője, Dr. Varga Gyula.

Az autósoktatók ezért óvatosságra intenek.

Egyetlen egy jó magatartás van, hogyha lassan megyünk és olyan sebességgel, hogy meg tudjunk állni vagy le tudjunk lassítani. Ha rádudálunk vagy eseteleg kiabálunk az a vadba is egy kontrollálatlan reakciót váltunk ki vele, kiszámíthatatlan lesz a mozgása Nem célszerű - teszi a Didaktika Kft. ügyvezetője, Kovács Sándor Lóránt.

Az őzek üzekedése után nem szűnik a veszély az utakon. Szeptembertől kezdődik ugyanis a szarvasbőgés. Akkor is nagy vadforgalomra lehet majd számítani úton-útfélen.

Címkék: üzekednek, őzek, vadak, sefag, somogy, kék hírek