Amint arról elsőként beszámoltunk: a vádlott a baráti társaságával idén egy januári éjjel 1 órakor a kaposvári kávézóban szórakozott. Egyik barátja még az este szóváltásba keveredett a sértettel, egy fiatalemberrel, aki szintén a kávézóban italozott. Hajnali 4-kor a sértett taxival hazaindult, de rövidesen telefonon hívták a barátai. Arról tájékoztatták, hogy miután elment, az ellenséges csoportból sértő megjegyzéseket tettek rá. A sértett fiatalember annyira dühös lett, amikor ezt meghallotta, hogy taxival visszaindult a kávézóhoz. Fé óra múlva ért oda, a kávézó előtt összetalálkozott a másik csapattal. Összevesztek és dulakodni kezdtek.

A sértett miután a taxival odaért, először a vádlott egyik barátjára támadt, gázsprével lefújta és megütötte, ekkor jutott egy ökölcsapás a barátja védelmében az összetűzésbe beavatkozó vádlottnak is.

A vádlott a járdaszigetet szegélyező virágágyáshoz lépett, felvett egy másfél kilós terméskövet, amivel hátulról a halántékán megütötte a sértettet. A bántalmazott fiatalember eszméletlenül esett össze. A tettes ledobta a követ, majd elfutott a barátjával. A megütött férfinek 4-6 hét alatt gyógyuló sérülései keletkeztek. Nem került életveszélyes állapotba, de az ügyészség szerint ez csupán a véletlennek volt köszönhető.

Verekedés


A vádlott az előző tárgyaláson azt vallotta, hogy a dulakodásban leesett a szemüvege, lehajolt érte, ekkor szájon rúgták. Félt, és a szemüvege nélkül nem látott semmit, ezért elhajította a keze ügyébe került követ, majd elfutott. A mai tárgyaláson az utolsó szó jogán azt mondta: nagyon megbánta a történteket, azóta szórakozni sem jár.

A sértett, egy somogyszili férfi a bírósági meghallgatásán csak szűkszavúan tudott beszámolni a történtekről. Azt mondta, annyira részeg volt, hogy a bántalmazásra már nem is emlékezik. Azt tudta, hogy vitába keveredtek a vádlottal, már korábban is volt konfliktusuk a sértett volt élettársa miatt, illetve egy régi munkakapcsolatukból elszámolási vita is felmerült.

A két baráti társaság többi tagja is csak filmkockaszerűen emlékszik az eseményekre, mert mindenki nagyon be volt rúgva. Miután kiderült, hogy a rendőrségen emiatt nem tudták egyformán felidézni a történteket, jelentkezett tanúként egy józan fiatalember, aki ott volt, sőt igyekezett szétválasztani a két csapatot, és látta az ütést is. Szavai szerint ekkor a sértett összeesett, mint egy zsák, és a parkoló autók alá gurult. Ez a tanúvallomás perdöntő volt a bántalmazás módját illetően, mert az orvos szakértő szerint a sérülés ütéstől, és közelről, mintegy másfél méterről leadott dobástól egyaránt keletkezhetett.  

A bíró életveszélyt okozó testi sértés kísérletéért 2 év börtönre ítélte a vádlottat 4 év próbaidőre felfüggesztve. A kiszabható szabadságvesztés minimumát, viszont a felfüggesztés maximumát mérte a kővel verekedőre. A bíró indoklásában kifejtette: súlyosító körülményként értékelte az ittas elkövetési módot és a hasonló bűncselekmények elszaporodottságát.

Számos enyhítő körülmény szólt ugyanakkor a vádlott mellett. A legfontosabbak egyike ezek közül az, hogy a sértett provokálta a verekedést, hiszen taxival ment vissza emiatt. A vádlott beismerte és megbánta tettét, eddigi életvezetése példás volt, valamint gondnokként a cselekvőképtelen öccséről és a rokkant édesapjáról eltartóként kell gondoskodnia. Az ítélet nem jogerős: az ügyészség súlyosbításért és letöltendő szabadságvesztésért fellebbezett a Pécsi Ítélőtáblához. A vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet.        

Címkék: fejbe vágta, , kávézó, bíróság, verekedés, kék hírek