Életveszélyt okozó testi sértéssel vádol az ügyészség egy 44 éves siófoki férfit. Ügyének tárgyalása kedden kezdődött a Somogy Megyei Bíróságon. A férfi és barátnője tavaly október elején költöztek egy nő családi házába albérlőként. Az épület egyik szobájában lakott a főbérlő nő és élettársa. A két férfi között azonnal ellenségeskedés támadt. A vádlott részegen többször kijelentette, hogy bántalmazni fogja a sértettet.

gyilkosság

Négy nap múlva már korán reggel szóváltásba keveredtek. A főbérlő élettársa felébresztette a vádlottat és párját. Délelőtt tovább veszekedtek a ház körüli munkák miatt. Közben italoztak, a sértett súlyosan, a vádlott közepesen ittas állapotba került. A közös ebéd után az albérlő fát vágott az udvaron. A felaprított fahasábokkal a házba ment, ahol újra összeveszett a lefeküdni készülő sértettel. A vádlott olyan dühös lett, hogy bement a másik férfi szobájába. A sértett ekkor felállt az ágyról, de az albérlő két ütést mért az arca bal felére. A bántalmazott férfi a földre esett, eszméletét vesztette.

gyilok

A tettes az ájult testet a hóna alatt átnyúlva megragadta, és felhúzta az ágyra, hanyatt fektette. Mindezt látta a két nő is. Egy óra múlva a vádlott egy kocsma nyilvános telefonkészülékéről értesítette a mentőket a történtekről, de az áldozat életét már nem lehetett megmenteni. Eltört az állkapcsa, a járomcsontja és a koponyája. A törések vérzést okoztak, a vér a légutakba került, a halált fulladás okozta. Orvos szakértők szerint a halála elhárítható lett volna, ha a sértettet oldalt vagy hasra fektetik az ágyra.

gyilok

A mai tárgyaláson a vádlott azt vallotta, hogy a sértett férfi szolgaként kezelte, borért a boltba küldözgette, ezért lett dühös rá. Azt állította, hogy az áldozat, aki bár idősebb, de magasabb és erősebb volt nála, ökölbe szorított kézzel lépett felé. Ekkor megijedt, ezért ütött először. Életében nem verekedett, nem gondolta volna, hogy ekkorát tud ütni. Ezután a háziorvos lépett a pulpitus elé, aznap őt hívták ki először az esethez. Azonnal látta, hogy a véres arcú férfi halott, megkérdezte, hogy ki ütötte meg.

- Senki, leesett az ágyról- válaszolta a vádlott. -Ne hazudj, Jancsi, te ütötted meg- szólalt meg ekkor a barátnője. -Elárulsz engem egy ilyen trógerért?- hangzott a felelet. A nő azóta elhunyt, írásos vallomását a bíró olvasta fel. Ebben az szerepelt, hogy kényszerkapcsolatban állt a vádlottal, nem szerette, mert az alkoholista férfi korábban őt is bántalmazta.

Délután a bíró 3 és fél év börtönbüntetésre ítélte a férfit, 4 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. Az ítélet indoklásában elhangzott: nehéz eldönteni, hogy a két férfi közül melyik volt az erőszakosabb, az azonban biztos, hogy két olyan ember került egy fedél alá, akik nem jöttek ki egymással. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott beismerő vallomást tett, és ő maga hívta ki a mentőket. Megállapították a sértetti közrehatást is a történtekben. Súlyosító körülménykét számít azonban a tettes ittassága, és az, hogy korábban már volt büntetve kisebb bűncselekményekért. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosbításért, a védelem enyhítésért fellebbezett.

Címkék: testi sértés, tárgyalás, bíróság, ítélet, Siófok, kék hírek