A siófoki ügyvéd Dr. Lehmann György azt mondja: a devizahiteles szerződések tisztességtelenek. A bankvilág visszaélt a helyzetével. Sokan kértek segítséget tőle, ő pedig megvizsgálta az iratokat és azt, hogy hogyan változtak a kamatok.

Az ügyvéd állítja: tudja a megoldást. Egy okiratot szerkesztett, amit mindenki letölthet a honlapjáról. Ezzel kell bírósághoz fordulni, hogy állapítsa meg a bankok tisztességtelen hasznát.

valuta0313

Minden bíróságnak az a kötelessége, hogy megvizsgálják a tisztességtelen szerződéseket, hogy miket tartalmaznak. Ezt kérem, de nem kereset formájában, hiszen a bíróságnak ez hivatalból kötelessége, uniós ország vagyunk. - mondja Dr. Lehmann

200 ezer szerződést kéne így átvizsgálni. Ha a magyar bíróság nem teszi, akkor lehet uniós bírósághoz fordulni, véli Lehmann György. Ő ingyen segít azokon a rászorulókon, akik 2006. márciusa után kötöttek hitelszerződést. Sok az érdeklődő. Szabó András lakáshitelt vett fel.

Elképzelhető, sőt minden valószínűség szerint meg fogjuk keresni ezt az oldalt az interneten. - mondja a siófoki Szabó András Máté.

Somogyban mintegy 30 ezer devizahiteles van. Érdekvédelmi szervezetük szerint további lépésekre van szükség a kormány intézkedésein túl is.

Nemcsak a lakáshitelesekre, hanem a szabadfelhasználású hiteleket igénybe vevőkre is érvényesíteni kellene, a szerintünk a jóerkölcsbe ütközően magas, 30%-ot is meghaladó kereskedelmi kamatokat kordában kéne tartani - nyilatkozta telefonon a KaposPontnak a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának vezetője, Kovács László.

Hozzátette: így fordulhat elő, hogy egy adósság 2 éven belül 4-5-szörösére növekedik. Az érdekvédő szerint tiszta lappal kéne indulni, vagyis az adósság mértéke ne haladhassa meg az ingatlanok értékét.

Címkék: tövénytelen, bankok, deviza, hitel, siófok, kék hírek