15 köztéri kamera pásztázza Kaposvárt. A rendőrség központjában a randalírozókat és a szabálytalankodó autósokat is figyelik. Azóta jelentősen kevesebb a közterületi bűncselekmény.

A kamerák kiépítésére Somogy falvainak nem telik. Pedig az egyre növekvő munkanélküliséggel a bűnözés is nő.

Felsőmocsolád polgármestere, Vogl Szilvia szerint ez a probléma nagyon jelentős napjainkban, és különösen a kisfalvak tekintetében, hiszen az élhetőség és talán a túlélés is múlhat ezen.

Ezen próbál segíteni a rendőrséggel és a polgárőrséggel közösen az I. Dél-dunántúli településbiztonságot növelő program. A csütörtöki felcsőmocsoládi tanácskozáson egy, a falvak számára is elérhető, 24 órás közbiztonsági figyelő kamera rendszerről és ennek pályázati lehetőségeiről tájékoztatták a polgármestereket.

A program szerevezője, aki egyben a kaposvári Vidi-Comp Kft., kereskedelmi vezetője is egyben azt mondta: a kistelepülések régiónként össze tudnak fogni, és együtt tudnak egy olyan rendszert létrehozni és megalapozni, amivel csökkenteni tudják a bűnözést. Sőt ezzel vissza tudják csábítani a befektetőket is, munkahelyet teremtve.

Ebben uniós és hazai pályázatok is segítik a településeket.

Fekete Judit pályázati tanácsadó szerint az új Széchenyi tervben is számos olyan lehetőség van, amelyben ha átgondolják, hogy milyen lehetőségei vannak az adott térségnek, mikkel rendelkezik, milyen hagyományokkal, akkor jól ki lehet használni.

Ahol kipróbálták a rendszert, harmadára csökkent a bűncselekmények száma.

 

 

 

Címkék: falvak, kamera, biztonság, pályázat, Somogy, kék hírek