A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa, miképpen az ügyben első fokon eljáró Somogy Megyei Bíróság bűnösnek találta K. Ferencet vesztegetésben, társát, D. Gábort bűnsegédként elkövetett vesztegetésben. K.  Ferencet két évre eltiltotta a mérnöki foglalkozástól.

Az ítélőtábla mellőzte azonban az elsőrendű vádlott esetében a négymillió forintos vagyonelkobzást, valamint az elsőrendű egy év négy hónap, illetve a másodrendű nyolc hónap börtönbüntetésének felfüggesztését.

A műszaki ellenőr feladata az elkerülő útjának építésén folyó munkák ellenőrzése, átvétele volt. A felméréséről havonta igazolást készített, ennek alapján fizették a vállalkozói díjakat. A földmunkákért felelős siófoki Dolomit Road Kft. ügyvezetője szerint az ellenőr mindenben csak a hibát kereste, a vállalkozói díjak kifizetését késleltette.

Az ügyvezető megtudta, hogy a két férfi jó viszonyban van, ezért megkérte a geodéta D. Gábort, beszéljen  a műszaki ellenőrrel annak érdekében, hogy a hozzáállása változzon meg a cégével szemben. A vádlott azt üzente vissza, hogy tízmillió forintot kér a rugalmasabb ügyintézésért.

Az ügyvezető először elutasította az ajánlatot, de mivel úgy érezte, hogy a műszaki ellenőr magatartása később sem változott. Emiatt az alvállalkozó cég jelentős anyagi veszteségeket szenvedett el, és a fizetésképtelenség határára került. D. Gábor útján ismét ajánlatot tett, a  műszaki ellenőr ekkor azonban már tizenöt millió forintot kért.

Az ügyvezető és a másodrendű vádlott megállapodtak, hogy az első részletet, négymillió forintot 2010. augusztus 9-én, egy kaposvári áruház parkolójában működő kávéház teraszán adja át. A cégvezető viszont értesítette a rendőröket, akik csapdát állítottak. D. Gábor a megbeszélt helyen és időben egy zacskóban bankjegyeknek látszó papírdarabokat vett át, s rögtön ezután elfogták. Az ítélet jogerős.

Olvassa el a korábbi cikkünket is:

Elítélték a 67-es út vesztegetési botrányának felelőseit

Címkék: Kaposfüred, korrupt, vesztegetés, elkerülő, 67-es út, kék hírek