A vádlott tavalyelőtt márciusban fogadott fel favágókat. A munkát ő irányította, és meghatározta, ki milyen tevékenységet végez, a szükséges munkaeszközöket biztosította. Reggel a dolgozók munkához láttak, köztük a sértett is. A vádlott a sértettre bízta, hogy motorfűrésszel döntse ki a fákat. A férfi azonban motorfűrészkezelői jogosítvánnyal nem rendelkezett, munkavédelmi oktatásban sem részesült, munkavédelmi eszközei nem voltak.

Délben egy 18 méteres diófát döntött. A kivágott diófa nekidőlt egy elszáradt akácnak, ami a sértett fejére zuhant. A férfi keze a két fa közé szorult. A társai azonnal mentőt hívtak, de a sértett a helyszínen életét vesztette. Az ügyészség szerint a vádlott foglalkozási szabályszegései okozták a férfi halálát. Ha sisakot viselt volna, lett volna esélye az életben maradásra.

Első fokon a siófoki bíróságon 1 év 10 hónap fogházbüntetésre ítélték 2 évre felfüggesztve a vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. 2 évre eltiltották a fakitermelői foglalkozástól, és 200 ezer forint pénzmellékbüntetést is kell fizetnie. Hétfőn jogerős ítéletet hozott a Somogy Megyei Bíróság: mellőzte a foglalkozástól eltiltást, és előzetes mentesítést adott a vádlottnak, aki azóta hasonló munkakörben egy környékbeli önkormányzatnál dolgozik.

A vádlott védője enyhítést kért. A bíróság megállapította a sértetti közrehatást is a tragédiában, mert a munkás önhatalmúlag állt neki a fadöntésnek a viharos szélben. A lullai férfi azzal védekezett, hogy ő nem adott utasítást a munkára, ezt azonban a tanúvallomások cáfolták. A többi munkás először terhelő tanúvallomást tett rá, később azonban visszavonták, ennek azonban nem tudták megfelelő indokát adni.   

Címkék: dől, munkás, halál, baleset, kék hírek