Az időnként előforduló esőzések ellenére végérvényesen „kitavaszodott”. A hosszúra nyúlt tél után itt a régen várt jó idő, s ez egyben a motorkerékpáros szezon kezdetét is jelenti. A tavaszi hónapokra jellemző, hogy ugrásszerűen megnő a forgalomban a motorkerékpárosok száma, s ezzel egyidejűleg egy új közlekedésbiztonsági kockázat jelenik meg a mindennapok forgalmában.

Az ellenőrzések célja a szabályok betartásán túl a közlekedésbiztonság javítása, a tragédiák megelőzése, és az, hogy a közlekedési szabályokat – saját érdekükben – tartsák be a motorosok.

A motorosok a „gépesített járművek” kategóriájának legvédtelenebb képviselői, akiknek a halálozási kockázata közlekedési baleset esetén nyolcszor nagyobb, mint a személygépkocsi vezetőké. Ennek oka kézenfekvő: a motorosok testi épségét nem védik olyan műszaki megoldások, mint a járművekben utazókét, így közúti baleset esetén a motorkerékpárosok teste közvetlenül érintkezik a talajjal.

Tavaly 37 olyan baleset történt, melyben motorkerékpáros volt az érintett, ebből 22 esetben a baleset az ő hibájukból következett be. A legtöbb esetben gyorshajtás miatt történt a baleset. De az előzés szabályait is gyakran sértik meg.

Tavaly egy motoros vesztette életét a somogyi utakon, emellett 13-an súlyosan, 8-an pedig könnyebben sérültek meg.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedés rendészeti osztálya a megye egész területén fokozott ellenőrzésbe kezd azért, hogy az idei évben ne történhessenek tragédiák.

A fokozott ellenőrzésekkor a rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak  

·    a vezetői engedély meglétére
·    a bukósisak használatára
·    a megengedett sebesség betartására
·    a forgalmi engedély meglétére és annak érvényességére
·    a rendszám meglétére, érvényességére, a motor műszaki állapotára
·    arra, hogy a motoron tartózkodó utas esetében betartják-e a szabályokat
·    ittas, illetve bódult állapotban lévő sofőrök kiszűrésére

Az idei évben egyébként eddig egy súlyos sérüléssel végződött motoros baleset történt, a motoros hibájából, sebességtúllépés miatt.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szeretné felhívni a figyelmet, hogy az ellenőrzés nem a motorosok ellen, hanem pontosan értük van. A szabályok betartása azért fontos, hogy ne történjenek balesetek, hiszen minden motorost vár haza a családja!


Címkék: motoros, tragédia, ellenőrzés, rendőrség, Somogy, kék hírek