Az ellenőrzéseket a rendőrkapitányságok és a működési engedélyt kiadó jegyzőségek munkatársaival közösen hajtották végre. A 34 zenés szórakozóhelyből diszkóként ténylegesen 18 üzemel, a többi általában éttermi funkció mellett biztosít zenés, táncos szórakozási lehetőséget.

Leggyakoribb hiba (az ellenőrzött helyek 59%-ánál) a tűzvédelmi szabályzat, a dolgozók tűzvédelmi oktatáson való részvételét igazoló dokumentumok, tűzriadó terv hiánya volt. Ezek megléte azért elengedhetetlenül fontos, hogy az alkalmazottak tudják kinek mi a feladata, mit, hogyan kell tennie egy tűzeset során kialakult pánikhelyzet esetén, hogy a helyiségben lévő emberek minél rövidebb idő alatt biztonságban elhagyhassák az épületet.

Több helyszínen (Barcs, Kaposvár, Siófok) előfordult, hogy az elektromos vezetékek kötelezően elvégzendő tűzvédelmi felülvizsgálatáról készült jegyzőkönyvek nem voltak megtalálhatók. Egy zenés szórakozóhelyen az elektromos vezetékek nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért egy meglazult vezetékkötés nagyobb eséllyel okozhat tüzet, így fontos az elektromos rendszerek folyamatos karbantartása.

Hét alkalommal súlyos tűzvédelmi hiányosságokat találtak a tűzoltók az ellenőrzéskor. Volt olyan szórakozóhely, ahol egyáltalán nem volt tűzoltókészülék, vagy az előírt mennyiségnél kevesebbet helyeztek el az épületben. Találtak olyan kézi tűzoltókészüléket is, aminek a felülvizsgálati ideje járt le. Tűz keletkezése esetén a tűzoltókészülékek hiánya vagy azok nem megfelelő állapota miatt lehetőség sincs a tűz oltásának megkezdésére. Több helyen hiányoztak a menekülési útvonalakat jelölő biztonsági és irányfény világítások vagy ha voltak is nem a megfelelő irányba mutattak. A megtévesztő menekülési útvonalat mutató jelzőtáblákat azonnal levetették a tűzoltók. Pánikhelyzetben ezek a jelölések nagyban segíthetik a menekülőket a tájékozódásban, hiszen ilyenkor az emberek többsége leblokkol.

Volt olyan szórakozóhely, ahol a megengedett 80 fő helyett 150 fő tartózkodott az ellenőrzés megkezdésekor.

A feltárt hiányosságok miatt Siófokon és Balatonlellén pénzbírság kiszabása történt, összesen közel háromszázezer forint értékben. További 5 esetben (2 Siófokon, 1 Balatonföldváron, 1 Balatonlellén, 1 Nagyatádon) tűzvédelmi szabálysértési feljelentést tettek.

Négy településen hat olyan zenés szórakozóhelyet találtak a megyében az ellenőrzést végzők, ahol semmilyen tűzvédelmi hiányosság nem volt. Ezek között van a megyeszékhely legnagyobb befogadóképességű (415 fő) szórakozóhelye is.

Címkék: szórakozóhely, Siófok, ellenőrzés, tűz, Kaposvár, kék hírek