A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak az árvíz, belvíz és vörösiszap jelentette a legnagyobb kihívást. Csak Kolontáron és Devecserben több mint 200-an dolgoztak és csaknem 100 somogyi felajánló adományait jutatták el a településekre.

A Kéthelyért Egyesület, a marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium Diákönkormányzata, a kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium, fonói, felsőmocsoládi és szilvásszentmártoni önkormányzatok, a Vöröskereszt tagjai, cégek dolgozói főleg cukrot, étolajat, lisztet, száraztésztát és rizst vásároltak és juttattak el a Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. Mosdós, Nyim, Felsőmocsolád, Szilvásszentmárton, Fonó, Öreglak, Hetes, Ságvár, Szenyér, Szenna, Kaposvár, Kéthely, Magyaregres, Karád, Mesztegnyő lakói nyújtottak segítséget.

A KÖTÉL Egyesület hatszor vitt Devecserbe felajánlásokat: 400 pár cipőt, 900 védőmaszkot, 9 magasnyomású mosó berendezést, 600 liter fertőtlenítőszert, tűzifát, műanyag poharat, 700 pár zoknit búvárszivattyút közel egymillió forint értékben.

Az igazgatóság munkatársai a Devecserben működő Logisztikai Központtal történt egyeztetést követően a Vöröskereszt helyszínen dolgozó munkatársai segítségével gondoskodtak arról, hogy a felajánlások a megfelelő helyre kerüljenek. Akiket meghívtak az ünnepségre azok szervezeteik révén, és személyükben példát mutattak, kiemelkedő részesei ennek a nagy nemzeti összefogásnak, amely a polgárok, honfitársaink megsegítését szolgálta. Valamennyien kitüntetést vehettek át.

-A Videoton Elektro- Plast Kft. 5000 darab porálarcot
-KOMÉTA 99 Zrt. 250 ezer forint értékben juttatott el adományt, amellyel a kármentésben dolgozók étkeztetéséhez  járultak hozzá.
-A KAFFKA kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 65.000 forint értékben  tartós élelmiszert (darált hús, konzerv, tej, zsír, tészta) küldött.
-A Klebelsberg Középiskolai Kollégium 16 darab számítógépasztalt, diákjai pedig tartós élelmiszert, ruhát, tisztítószereket és játékokat ajánlottak fel.
-A Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium párnákat, paplanokat, takarókat, plédeket, heverőket és székeket.
-SEFAG Erdészeti  és Faipari Zrt. 10 családnak téli tüzelőt küldött.
-Egy kaposvári lakos egy komplett lakóház bútorzatát ajánlotta fel.
-Németh Nikolett Magyaregresről gyerekruhákat, játékokat.
-Karádi Polgárőr Egyesület felajánlásait a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség koordinálásával juttatta Devecserbe.
-Mesztegnyői Polgárőr Egyesület által összegyűjtött adományokat a gadányi csoport szállította Kolontárra.

A megyei katasztrófavédelem és a tűzoltóságok munkatársai összesen 789 napot dolgoztak Kolontáron és Devecserben. Több mint 200-an. Vannak, akik egy hónapnál is többet. Szeretnének köszönetet mondani a Vöröskereszt, a Rendőrség, a Logisztikai ezred, a KVG, a Rumpold Rt., és a siófoki Zöldfok munkatársainak az ott végzett munkáért.

Az önkéntes lakosságfelkészítő programban résztvevők tájékoztatást kapnak a lakóhelyük, közvetlen lakókörnyezetük veszélyforrásairól, a riasztás, tájékoztatás formáiról, a védekezés lehetőségeiről, a követendő magatartási szabályokról, a kimenekítés, kitelepítés tervezett rendjéről, a kölcsönös segélynyújtás legfontosabb tudnivalóiról. 2010. végéig összesen 153 fő végezte el ezt a tanfolyamot, az ünnepségen három fő vehette át a tanúsítványt a kurzus sikeres elvégzéséért: Vázsonyi Gyula Bábonymegyer, Steinbacher Ferenc Miklósi, Ginder Józsefné Zics.

A Polgári Védelmem Napja alkalmából hagyományos koszorúzási ünnepséget tartottak a légoltalom és a polgári védelem hősi halottjai emlékét őrző márványtáblánál az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épületében hétfőn, majd ünnepi állománygyűlést tartottak, ahol többek közt három Somogy megyei katasztrófavédelmi szakember vehetett át elismerést.

Dr. Bakondi György tű. altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója munkakörében hosszú időn át végzett kiemelkedő szintű teljesítménye elismeréseként a Polgári Védelem Napja alkalmából:

Soron kívül előléptette tűzoltó főhadnaggyá
Ternóczy Árpád tű. hadnagyot, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzoltósági Felügyelőség kiemelt főelőadóját.

Munkatársi címet adományozott
Szabó Ferencnek, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gazdasági Ellátási Osztály előadójának.

Kristálypohár készlet ajándéktárgyat adományozott
Ulbert Olga tű. hadnagynak, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi Felügyelőség kiemelt főelőadójának.

Címkék: polgári védelem, katasztrófavédelem, kék hírek