Szegények vagyunk, de mindenünk megvan, mert szeretetben élünk - mondták Jávorszkiék 2009 karácsonyán. Adományokat vittünk a négygyermekes családnak. Helyzetük most karácsonykor vált kilátástalanná. December 27-én kigyulladt a házuk. A padlás teljesen leégett. Szinte mindenük odalett. Ami a padláson volt, hamuvá vált. Az oltás miatt a szobákban pedig mindenük elázott. A nedves falak és a por miatt most is alig lehet látni. Mégis éjt nappalá téve dolgoznak. Ráadásul gyerekeiket elvették tőlük. Nevelőszülökhöz kerültek. A legkisebb csak 14 hónapos. A négy éves kislány pedig beteg. A szülők azt sem tudják, hol vannak. Mivel a gyerekeket elvitték, nincs fix bevételük. A hitel törlesztését sem tudják fizetni. A családfő nem tud munkát vállalni, mert a házon dolgozik.

- A leghamarabb, hogy a szobákat rendbe tudjuk rakni festés ügyileg, villanyászati ügyileg, hogy legyen villany, hogy a gyerekek lássanak, hogy tudjunk meleg vizet a fürdéshez. A fűtés, hogy a gázt vissza tudjuk kötni - mondta Jávorszki László.

Szerencsére sok segítőjük akad.

- Nagyon régóta ismertem, és megígértem neki, hogy amikor tudok, jövök segíteni, ha kell munka után, és jövök este nyolcig, tízig - mondta Kardos Zsolt a család barátja.

A család mihamarabb szeretne olyan feltételeket teremteni, hogy a gyerekek visszaköltözhessenek.

Kaposvár Város Közleménye

Kaposvár városa évek óta segíti és anyagilag is támogatja a Jávorszki családot.

A korábban nyújtott rendkívüli gyorssegély mellett rendszeres lakásfenntartási támogatást, ingyenes iskolai és óvodai étkezést biztosít a gyerekeknek, édesapjuk pedig korábban munkát is kapott a város közmunkaprogramja keretében. A december 27-én történt tűzeset után is az önkormányzat gondoskodott megfelelő szállásról a család számára, amit hosszabb távon nem akartak igénybe venni.

A négy gyermek csupán ideiglenesen és rokonok hiányában került nevelőszülőkhöz. A döntést a szülők megértették, mert ők sem láttak más megoldást a helyzetre.

A kaposvári gyermekvédelmi iroda és a gyámhivatal jelenleg is azon dolgozik és minden támogatást megad a Jávorszki család számára, hogy megfelelő feltételek esetén a négy gyermek mielőbb visszakerülhessen otthonába.

Címkék: Jávorszki, ház, leégett, Kaposvár, kék hírek