idős néni

A 69 éves férfi 1998 óta lakott együtt 90 éves édesanyjával annak sávolyi házában. Az idős asszony tavaly ősszel az ágyáról felkelve a járóbotjáért indult, de elesett, és combnyaktörést szenvedett. Kérte a fiát, hogy hívjon segítséget, és szállítsák kórházba. A férfi nem hívta a mentőket, hanem a mozgásképtelené vált sértettet az ágyába fektette. Az anya állapota fokozatosan romlott, mivel a fia csak levessel táplálta, tisztálkodásáról nem gondoskodott. A beteg egyre növekvő fájdalmai ellenére sem hívott segítséget hozzá heteken keresztül. Az anyja teste alá egy nylonfóliát helyezett az ágyra, mivel az idős asszony a vécére sem tudott kimenni, valamint mert a huzamosabb fekvéstől a testén nagy kiterjedésű, felfekvéses sérülések alakultak ki. A lábán és a kezén lévő sérüléseket rongyokkal, vécépapírral papírral kötözte be a fia, azonban ezen „kötéseket” nem cserélte, azok a sebekbe beleragadva tovább fokozták a sértett fájdalmait.

Az idős nő a nem kielégítő étkezés és az ellátatlansága miatt fokozatosan egyre rosszabb állapotba került, amit a vádlott is észlelt, azonban segítséget továbbra sem hívott. A férfi egy hónap múlva levelet írta  testvérének, amelyben tudatta, hogy anyjuk halála várható, és intézkedett a sírhely ügyében is. A vádlott testvére azonnal a helyszínre sietett, majd az idős asszony állapotát látva orvost hívott. A sértett a kórházi ellátása során a megfelelő orvosi kezelés ellenére néhány hét múlva életét vesztette. A sértett halála nagy valószínűséggel elmaradhatott volna, amennyiben a combcsonttörése után időben orvosi segítséget kap. Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a 69 éves férfi ellen az ügyészség

A szerdai bírósági tárgyaláson orvos szakértőket hallgattak ki. A vádlott énhasadásos elmezavarban,  paranoid skizofréniában szenved, amely kizárta azt a képességét, hogy cselekménye következményeit felismerje. Több szakértő csoport is megvizsgálta korábban, de egy ponton eltért a véleményük. Kaposvári pszichiáter szakértők szerint a férfi elmebeli állapota miatt tartani kell attól, hogy hasonló, személy elleni erőszakos tetteket követne el. A vádlott ugyanis több évtizedes betegsége miatt hallucinált, téveszméi miatt azt hitte, hogy valakik el akarják távolítani a házból, ezt akarta megakadályozni azzal, hogy nem hívott orvost édesanyjához. Budapesti elmeszakértők szerint viszont állandó pszichiátriai kezelés mellett nem kell tartani attól, hogy a férfi bűntényeket követne el, hiszen erre előélete során nem volt példa, és most sem indulatból cselekedett. Az idős asszony sorsszerű betegségei, tüdőtágulata és szívbaja miatt a trauma nélkül is bármikor meghalhatott volna, de a fia laikus ellátása tovább rontott a sértett állapotán, tette hozzá a a szakértő.

A tárgyaláson az ügyész felmentést javasolt, és azt mondta, hogy kényszergyógykezelést sem kell elrendelni, hiszen a vádlott azóta megfelelő orvosi ellátásban részesül. A védő ehhez csatlakozott, ám azt fejtegette, hogy szerinte nem emberölés, hanem csak segítségnyújtás elmulasztása történt, védence nem akarta megölni édesanyját. Egyébként az asszony sem hibáztatta a fiát később a kórházban azért, mert nem kapott megfelelő ellátást tőle.

A bíróság nem volt nehéz helyzetben, hiszen a vád és a védelem egyetértett, mondta a bíró ítélete indoklásában, miután felmentette a vádlottat. Emberölés történt, állapította meg, hiszen a férfi belenyugodott édesanyja halálába, fájdalmába, amikor nem hívott orvost hozzá. Tette következményeit azonban elmebetegsége miatt nem tudta felmérni. Kényszergyógykezelésre nem kell küldeni, de további pszichiátriai ápolást igényel. Az ügyész és az ügyvéd tudomsául vette az ítéletet, ami így jogerőre emelkedett.   


Címkék: kék hírek