Falopások tekintetében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 22/2007. számú intézkedése részletesen szabályozza a falopások megelőzése, felderítése érdekében szükséges teendőket. Mindezek mellett főkapitányságunk módszertani útmutatót dolgozott ki a SEFAG Zrt. és a Somogy Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetésével a közterületen szolgálatot teljesítő állomány, valamint az erdészek részére, amely egyben oktatásra is került az érintetteknek.

A főkapitányság vezetői és beosztotti állománya több lakossági fórumon vett részt, melyeknek témája volt a falopások megelőzése. Ezen fórumok során felmerült problémák tekintetében a szükséges intézkedéseket kollégáink minden esetben megtették.

A falopások elleni küzdelemben a bűnügyek felderítésével párhuzamosan intézkedtünk, hogy az esetlegesen megvalósuló közúti áruszállítással kapcsolatos szabályszegések (túlméretes, túlsúlyos járművek) is felderítésre és szankcionálásra kerüljenek, valamint további intézkedések végett jelzéssel éltünk az adóhatóság irányába is.

Az intézkedéseknek köszönhetően az ismertté vált falopások száma az elmúlt fél évben mintegy negyedére csökkent megyénkben. A megye rendőri szervei november elejéig 83 esetben indítottak eljárást a bűncselekményi kategóriába tartozó falopás miatt, melyek közül 22 még jelenleg is folyamatban van. A 61 befejezett nyomozás során 20 esetben eredménnyel sikerült lezárni a nyomozást.

Az említett bűncselekmények mellett kollégáink a szabálysértési értékre elkövetett falopások miatt is intézkedtek, legutóbb például Somogyszilben fogtak el a mezőőr jelzése alapján egy férfit, aki másnak a területéről vágott ki és lopott el akácfát. A személlyel szemben eljáró bíróság az alkalmazott szankció mellett elkobozta a cselekmény elkövetéséhez használt láncfűrészt is a férfitől.

Meg kell jegyeznünk, hogy ezen típusú bűncselekmények hatékony megelőzése, és felderítése–amelyben az idő tényezőnek igen nagy szerepe van–csak a lakosság, az érintett tulajdonosi kör közreműködésével lehetséges.

Az együttműködésre és a jó lakossági kapcsolatokra világít rá azon eset, amely a napokban történt Nemesdéd és Somogyzsitva községekben, ahol állampolgári bejelentés alapján sikerült lefoglalni mintegy 300.000-Ft értékű lopott tűzifát úgy, hogy előbb került lefoglalásra a lopásból származó fa, minthogy a lopást a tulajdonos észlelte volna.

A további eredmények érdekében kérünk minden együttműködőt, erdő tulajdonost, hogy éljenek a bejelentés lehetőségével, mikor falopásra utaló gyanús körülményt észlelnek, hiszen csak közös erővel tudunk hatékonyan fellépni a falopások megfékezésére. Tájékoztatott a somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Címkék: falopások, rendőrség, Somogy, kék hírek