Az őszi hónapokban jellemző baleseti okként jelentkezik, hogy a járművezetők nem az adott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát a járművezetők számára a változó tapadóképességgű útburkolatok, valamint a rossz látási viszonyok okozzák.

Lényeges, hogy a járművezetők tisztában legyenek ezen körülményekkel, és megfelelően készítsék fel járműveiket az őszre. A látási viszonyok ilyenkor rosszabbodnak, ritkábban és rövidebb ideig süt a Nap, melynek sugarai alacsony szögben a járművezetőket sokszor szinte elvakítva érik a földet. A látni és látszani elv biztosítása érdekében ezért nagyon fontos a világító berendezések működtetése és tisztán tartása, mivel a szennyezett fényszórók, lámpa búrák kevésbé észlelhetők, és rossz
fénytörésük zavarhatja a közlekedésben résztvevőket.

A járműveket - főként hosszabb út előtt - tanácsos ilyenkor alaposan átvizsgálni, mivel az elektromos és világító berendezések, a gumiabroncsok, és a fékrendszer megbízható működése mellett, a biztonságunkat szolgálja a „csíkmentesen” törlő ablaktörlő, a téli ablakmosó folyadék és páramentesítő használata is. Fontos, hogy a hideg idő beálltával a nyári gumiabroncsok tapadási mutatói csökkennek, ezért javasolt a téli abroncsok felszerelése a járművekre.

A megváltozott időjárási körülmények, nagyobb óvatosságra intenek bennünket, ezért főként esős, ködös időben fokozottan ügyelni kell a megfelelő követési távolság betartására. Esős szeles időben a gyalogosok figyelme is megoszlik, türelmetlenebbé válhatnak, ezért fokozottan figyeljünk rájuk. Ilyenkor az  óvatos, lassabb haladás indokolt főként az iskolák, gyalogátkelőhelyek környékén, mivel a nedves úttest miatt megnő a fékút hossza, és ezzel a gyalogosok többsége nem számol.

A körültekintő lassabb haladás miatt megnő a menetidő is, ezért tanácsos korábbra tenni az indulást, és ha már késésben vannak, kérjük ne próbálják meg az úton behozni a lemaradást, mert ezzel indokolatlanul nagy kockázatnak teszik ki saját maguk és mások életét, testi épségét.

Valamennyi közlekedő biztonsága érdekében kérjük figyeljenek egymásra, legyenek partnerek a közlekedésben.

Tájékoztat a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata.

Címkék: látási viszonyok, utak, ősz, köd, rendőrség, kék hírek