19 embere van jelenleg a vörösiszap sújtotta területen a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak. Hétfőn a Nagyatádról és Kaposvárról 14 tűzoltó dolgozik a helyszínen. A vegyi felderítő csoporttól hárman, míg a polgári védelem állományából ketten vannak Devecserben.

A Devecser TV és az Ajkai TV felvétele

A KÖTÉL egyesület hétvégén már vitt adományt a károsultaknak. Most újabb adományt visznek. Ezúttal nagynyomású mosókkal segítik a mentesítést.

Varga László atya arról tájékoztatta szerkesztőségünket: kedd estig a kaposvári katolikus gimnázium portáján fogadják a főleg tartós élelmiszerből álló adományokat. Szerdán már indulnak is 17 tanulóval a vörösiszap-ár károsultjaihoz. Két napig lesznek ott, a lányok a csomagosztásnál, a fiúk pedig a pakolásban segítenek.

Kétszáz iszapkárosultnak nyújt átmeneti otthont a Magyar Református Szeretetszolgálat is - közölték honlapjukon. A balatonfenyvesi és a balatonszárszói református üdülőkben tudják elhelyezni az otthonukat elhagyni kényszerült családokat. Balatonfenyvesen harminc, otthon nélkül maradt család találhat azonnali szálláshelyet, Balatonszárszón pedig negyvenen azonnal, kilencvenen a következő héten találnak biztonságot nyújtó otthonra. A családokat fűtött szobákban, teljes ellátással helyezik el.

A taszári és a siófoki önkormányzat is lakhatást ajánlott fel a vörösiszap károsultjainak. Taszáron az egykori nőtlen tiszti szálláson 25 ember lakhatna, akár több hónapig is. Siófok pedig két családot tudna elhelyezni.

A Magyar Református Szeretetszolgálat az iszapkatasztrófa másnapján gyűjtést indított és kedden csaknem kétmillió forint értékű gyorssegéllyel segítette a bajbajutottakat. A szeretetszoglálat tovább folytatja adománygyűjtését, melyet a CIB Banknál vezetett 10702019-85008898-51100005 számlaszámon támogathatnak. Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel: "iszapkárosultak" - áll a közleményben.

A Dél-Dunántúli Református Egyházmegye is gyűjt, Somogy valamennyi településén a református lelkészi hivatalokban fogadják a pénzadományokat.

A vállalkozók felajánlásait a helyi önkormányzatoknál várják. Innen továbbítják majd a katasztrófavédelem felé.

A Kapos TV is csatlakozott az adományvonalhoz, amelyre eddig több mint 655 ezer hívás érkezett már.

Címkék: iszap, kék hírek