Hétfő délután átszakadt az ajkai timföldgyár zagytározójának gátja. A több ezer köbméter vörösiszap elöntötte Kolontár községet, Devecsert, és további öt települést. Négyen meghaltak, több mint százan megsebesültek. Kolontáron egy idős nő, egy fiatal férfi és egy kisgyermek vesztette életét.

A helyszínre szinte az egész országból érkezett a segítség. Kaposvárról még hétfő este elindultak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság állományába tartozó Vegyi Felderítő Csoport tagjai. Leváltásukra hajnalban újabb egység indult Somogyból.

- Kolontáron, azon a településen dolgoznak, ahol a legnagyobb káreset történt - tájékoztatta a kapos.hu-t Heizler György a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. - Elsősorban méréseket végeznek és folyamatosan adatokkal látják el az irányító törzset. Azt vizsgálják, hol, mekkora mértékű a szennyezettség, és milyen mentesítő munkákat kell végezni.

Ha szükséges, a mentesítésben is tudnak segíteni. Mint azt Heizler György elmondta: a maró, nehézfémeket, főként ólmot is tartalmazó iszapot nagynyomású vízsugárral lehet csak eltávolítani az emberről, a tárgyakról és az útról is.

- Úgy kell elképzelni ezt, mint a hipót. Ha pár pillanatig van a kezünkön, akkor nem vészes, de ha sokáig, akkor súlyos égési-marási sérüléseket okoz. Kolontáron pedig derékmagasságig hömpölygött ez az iszap.

A katasztrófavédelem honlapján az áll: az udvarokban összegyűjtött anyagnak konténereket biztosítanak! A vörösiszappal szennyezett anyagokat csak védőkesztyűben, védőszemüvegben, gumicsizmában, zárt ruházatban, bő vízzel történő lemosással lehet tisztítani. Vegyi anyagot használni tilos!

A térségben néhány helyen elzárták az vízszolgáltatást. Itt palackos vagy lajtkocsis vizet biztosítanak a helyieknek.

terkep

A vörös iszap zagytározója és balra Kolontár község

Mivel a vörös iszapban feldúsulhatnak bizonyos természetes előfordulású radioizotópok, ezért az ÁNTSZ által megbízott szakemberek dózisteljesítmény méréseket végeztek. A helyszíni mérés háttérazonos eredményt (80-100 nSv/h) adott, esetenként volt ettől magasabb érték: max. 160-250 nSv/h. Következésképpen akut sugáregészségi ártalommal nem kell számolni - áll az ÁNTSZ kedd délelőtti közleményében.

A vörösiszap


A timföldgyártás melléktermékeként keletkezik. Az anyag sűrű, mint a tejföl, erősen lúgos, ezért maró hatása van a bőrön. Az iszap nehézfémeket, például ólmot tartalmaz, illetve enyhén rádioaktív is, a por belégzése tüdőrákot okozhat.

A vörösiszap a timföldgyártás (az alumínium előállításának első fázisa) melléktermékeként keletkező, az egészségre súlyosan káros anyag, ezért a II. veszélyességi kategóriába sorolják. Erősen lúgos és nagy mennyiségű toxikus fémet is tartalmaz, egyebek mellett ólmot is. A vörösiszap lúgossága miatt, a bőrön maró hatást fejt ki, ezért azt azonnal bő vízzel kell lemosni, így lehet semlegesíteni az anyagot. Az anyag radioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen sugárzás veszélye elhanyagolható. Problémát jelenthet viszont, ha a szél sugárzó anyagokat szállít a közelből, így az anyag belélegezve akár tüdőrákot is okozhat. Egy tonna alumínium gyártása során átlagosan három tonna erősen lúgos vörösiszap keletkezik. (Forrás: OKF)

Címkék: kék hírek