Az észrevétlen gyilkos, a mustgáz ellen védekezik olcsó és egyszerű találmányával egy kaposfüredi család. A praktikus módszerrel száműzték pincéjükből a szén-dioxidot. A téma most, a szüret közepén a legidőszerűbb: ugyanis a mustgáz évente több áldozatot szed.

Hat embert ölt meg a mustgáz az elmúlt években Somogyban, és legalább kétszer ennyien voltak életveszélyben. Sokan még mindig nem veszik komolyan a halálos veszélyt. Pedig a tragédiák megelőzhetők.

A régi hagyomány szerint derékmagasságban előre tartott botra gyertyát kell erősíteni. Ha nem alszik el, nincs semmi probléma a pincében. Ahogy találmányuknak köszönhetően Fenyárék pincéjében sincs nyoma a színtelen, szagtalan szén-dioxidnak. 15 éve borászkodnak. És már az idei szüreten is túl vannak.

mustgáz

Mustgáz elvezetés

A gáz csak a csövön tud kimenni, nem tud a mély pincébe távozni. A csövön át a külvilágba megy. Onnan pedig nem tud olyan koncentrációban visszajönni - magyarázza Fenyár Gábor.

Az ötletgazda Fenyár Gábor ugyanis különleges dugótechnikával csöveken át vezeti a szabadba az észrevétlen gyilkost.

- Többet ér ezt a pár ezer forintot kiadni érte, mint temetésre a több tíz-százszorosát - mondja.

Ezek a módszerek főként a házi borászoknak hasznosak. Ugyanis már száz liter 18 fokos mustból kilenc kiló halálos mustgáz képződik. Ha mégis rosszul lesz a pincében valaki, a tűzoltók a lelkes segítőket is óva intik.

- Azt tapasztaljuk, ha valaki egyedül lemegy és lehajol hozzá, az alsó részekben felgyülemlett koncentráció miatt a segítségre sietett személy is rosszul lesz. Ezért ő is ott marad vele - figyelmeztet Gaál Attila tűzoltó főhadnagy, a mentésszervezési osztály kiemelt főelőadója. - Ezért, ha mi kimegyünk, akkor általában nem is egy, hanem két főt is kell mentenünk.

Országosan évente körülbelül 40-50 esethez hívják a tűzoltókat mustgáz miatti rosszulléthez. A bajbajutottak felén azonban már nem tudnak segíteni. A napokban a Bács-Kiskun megyei Dávodon ölt meg a szén-dioxid két idős embert, egy nő pedig életveszélyes állapotban került kórházba.

Címkék: borászat, mustgáz, szőlő, kék hírek