Két kaposvári gimnazista előre kitervelten agyonverte osztálytársukat, egy 17 éves nagyatádi fiút, Sz. Józsefet 2008 május végén. Tanítás után elcsalták azzal az ürüggyel, hogy egy puskát mutatnak neki.

A Jókai-liget és a Kapos folyó közelében, egy kis tó partján botokkal, kövekkel ütötték, majd a tóba dobták. A kegyetlenül végrehajtott gyilkosságra nem volt más magyarázatuk, mint az, hogy barátjuk ellenszenvessé vált, megutálták.

A meggyilkolt fiú szülei elmondásuk szerint azóta elvesztették életcéljukat, mindennap kijárnak a temetőbe. Életében a fiúk sokat segített nekik és egyetlen támaszuk lett volna idős korukra. A bíróság ítélete szerint az emberölés visszavezethető arra, hogy a két tettes szülei hibásan nevelték a gyermekeiket.

A megyei bíróság korábbi ítélete azt tartalmazta: a gyilkos fiúkkal együtt felelősek a gondozóik is a bűncselekményért. Eszerint azt elkövetők jellemfejlődési hiányosságai nevelési hibára vezethetőek vissza. Az emberi méltóságnak, szánalomnak és könyörületnek, mint értékeknek gyermekkorukban be kellett volna épülni a személyiségükbe, ám ez nem történt meg.

A szülők megelégedtek azzal, hogy a fiúk jó tanulmányi eredményeket értek el. A két tettes 2007. ősze óta rendszeresen alkoholt fogyasztott, az egyik fiú éjszakánként elszökött otthonról, ám ezt a szülei nem vették észre.

A meggyilkolt fiú szülei azt mondják: gyermekük halálával elvesztették életük értelmét. A tetteseknek nem tudnak megbocsájtani, mondták tavaly, amikor a Pécsi Ítélőtáblán  14-14 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélték az elkövetőket. A büntetőbírák ítélete szerint a gyilkosok cinikusan és brutálisan végeztek áldozatukkal, nem szánták meg a kegyelemért könyörgő áldozatukat.

Bírósági tárgyalás: a meggyilkolt Táncsicsos fiatal ügye (Kapos TV archív felvétel):

Címkék: kék hírek