Hárman ültek a vádlottak padján: közveszélyokozással vádolta az ügyészség a 49 éves pákozdi, a 33 éves székesfehérvári és a 51 éves velencei férfit. A székesfehérvári férfi tavaly rendőrként dolgozott, a siófoki kapitányságon szolgált, de felfüggesztették a szolgálati viszonyát. A székesfehérvári rendőrnek volt egy kaposvári háza a Nyár utcában.

A velencei férfi korábban biztosítási ügynök volt, vele kötött lakásbiztosítást az ingatlanra. Az ingóságok és az épület értékét ténylegesnél jóval magasabb áron, több mint 21 millió forintban határozták meg. Azért, mert már akkor biztosítási csalásra készültek. Az épület valójában lakatlan és gondozatlan volt. A velencei férfi rábírta a pákozdi adósát, hogy gyújta fel a rendőr házát, így rendezze a tartozását.

A pákozdi és a velencei férfi ugyanis 4-5 éve ismerték egymást. Az elsőrendű vádlott, vagyis a pákozdi férfi többször nagy összegű kölcsönt kért a harmadrendű vádlottól. A velencei férfi egyszer egy 1 millió 200 ezer forintot érő aranyláncot is adott a pákozdinak azzal, hogy csapja záloga az ékszert, és rendezze adósságát. A pákozdi vádlott azonban nem tudott kikeveredi a pénzzavarából. Ezt az adósságot kellett letudnia a robbantással.

Terepszemlére elmentek a házhoz, megegyeztek. Tavaly októberben a rendőr gázszerelőt hívott a házhoz. Tisztítási munkákat végeztetett. Ezzel az volt a célja, hogy a szakszerűtlen munka látszatát keltve gázszivárgást idézzenek elő. Számlával igazolta, hogy a szerelő ott járt. Ezután a pákozdi férfi Kaposvárra utazott. A rendőrrel együtt bementek a házba, meglazították a konvektor gázbekötő karját, hogy szivárgást idézzenek elő.

Távoztak, abban a tudatban, hogy a konvektor és a kazán őrlángja meggyújta majd a lakóház légterében felgyülemlett földgázt. Erre volt lehetőség, sőt ha valaki becsenget, egy elektromos szikra is idézhetett volna elő robbanást. Végül nem ez történt, tűz sem ütött ki, a történtek pedig a nyomozó hatóság tudomására jutottak. A környékbeliek ugyanis megérezték a gázszagot, és kihívták a rendőrséget. Később a pákozdi férfit más ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai vallatták. Nekik pakolt ki a robbantás tervéről.

A bírósági tárgyaláson a rendőr tagadta az ellene felhozott vádakat. Azt mondta, hogy azért jártak a háznál, mert a velencei férfinek el akarta adni az épületet, és a pákozdit bízták meg azzal, hogy végezzen felújítási munkákat. Erre többé-kevésbé a velencei férfi is így emlékezett, ám többször keveredett ellentmondásba. A pákozdi férfi azonban fenntartotta a korábban tett vallomását, vagyis azt, hogy biztosítási csalás miatt kellett volna levegőbe repülnie a Nyár utcai háznak.

A kaposvári bíróság az elsőrendű vádlottat két év, a másodrendűt két és fél év börtönbüntetésre ítélte. A velencei férfi, mint felbujtó két év négy hónap börtönt kapott. Az ítélet nem jogerős: az ügyész tudomásul vette az ítéleteket, a vádlottak és ügyvédeik enyhítésért, illetve felmentésért fellebbeztek.

Címkék: kék hírek