Sokan bizonyítványosztás után kelnek útra, másokat a kalandvágy vezet. Szakemberek szerint már óvodás korban is előfordul, hogy világgá mennek, ha megharagudnak a szülőkre. A legtöbben a gyermekotthonokból lépnek le: volt olyan lány, aki taxit rendelt a szökéshez.

Eltűnt egy 17 éves lány egy kaposvári gyermekotthonból. Négyhónapos terhes.
Egy 8 éves gyerek az autók között szaladgált a 61-es úton Kaposfő közelében. Megszökött otthonról. Őt megtalálták a rendőrök. Megszökött társaikra emlékeznek a Nyár utcai gyermekotthon és utógondozó lakói. 24-en vannak a gyermekvédelmi intézetben. A gyerekek 10 százaléka az, akikkel gond van, ők szoktak lelépni. A többiek inkább maradnak.

- Vannak többen is, 2-3 gyerek, akik állandóan szökdösnek - mondja Farkas Renáta az otthon lakója. - Én nem szöknék meg, mert minden adott: megkapjuk az ételt, programok vannak, ellátás. Szerintem nem érdemes!  

A legtöbb eltűnést a fonyódi és a kaposvári kapitányságokhoz jelentik be, mert ott van a legtöbb gyermekotthon. Először a helyi rendőrök kezdik meg a keresést.

Ha 30 napon belül nem vezet eredményre a kiskorú felkutatása, akkor a megyei főkapitányságra egy ellenőrzésre, revízióra küldik be a helyi szervek. Ott további feladatokat határoznak meg - közölte Bíró Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Ha két hónapig nem kerül elő a fiatal, az országos rendőr-főkapitányságra továbbítják az ügyét.

Tavaly 690 kiskorú tűnt el Somogyban a rendőrség adatai szerint. Közülük 111-en családból, a többiek gyermekvédelmi intézetből. Az összes eltűnt fiatal közül hárman váltak bűncselekmény áldozatává, 38-an viszont maguk követtek el bűncselekményt.

Tavaly júniustól, július közepéig 57 kiskorút köröztek eltűnés miatt. Idén ugyanebben az időszakban már 64-et. Érdekes, hogy háromszor több az eltűnt lány, mint a fiú.

A kamaszkorral eleve együtt jár egy kalandkeresés. Nagyon sok gyerek bizonyítványosztás után szökik meg, mert szégyelli a teljesítményét.

- A világgá menés hozzá tartozik a gyerekhez, már egészen kicsi kortól kezdve, mert amikor nem tudja kezelni az indulatait, akkor sok gyerek már óvodáskortól elindul otthonról. Ez egy konfliktus kerülési stratégia, amikor kilépünk a helyzetből - magyarázta Szigeti Mónika, a Nevelési Tanácsadó klinikai szakpszichológusa.

A legveszélyesebb az, amikor a kamasz olyan kortárs csoportokhoz csapódik, ahol nem érték az otthonlét. Ilyenkor a csavargás mellett alkohol- vagy drogfogyasztásban találhatják meg az új normát.

Címkék: kék hírek