A kistelepülések közbiztonságán akar javítani ezzel a kormány. A növekvő ügyszám miatt a bírósági titkárokat is csatasorba állítják majd. Somogyban két nap múlva kezdődik az ítélkezési szünet a bíróságon, ami augusztus 19-éig tart majd.

Egy szelet húsért ölte meg a bátyját egy szuloki férfi. Kilenc év börtönre ítélték. Ez volt idén az egyik legmegdöbbentőbb eset a megyei bíróságon.

Idén júliusig negyedével több büntetőügy érkezett a bíróságra, mint tavaly ilyenkor. Erről számoltak be szerdán a megyei bíróság félévet értékelő sajtótájékoztatóján.

A terhek további emelkedése várható: akár duplájára is nőhet a szabálysértési ügyek száma. A kormány új tervezete szerint ugyanis a kis értékű lopások esetében is a rendőrség és a bíróság jár majd el. Nyolc napon belül 150 ezer forint pénzbüntetésre, vagy elzárásra ítélhetik a tolvajt.

- A parlament előtt van a jogszabály, ami a kistérségek közbiztonságának javítását szolgálja. Ez annyiban változtatja a bírósgok munkáját, hogy lehetőséget ad alkotmánymódosítás útján arra, hogy bírósági titkárok is eljárhassanak bírói hatáskörben - mondta a Somogy Megyei Bíróság sajtószóvivője, Vadócz Attila.

Somogyban péntektől augusztus 19-éig ítélkezési szünet lesz a bíróságokon. Tárgyalásokat nem tartanak, csak az előzetes letartóztatásokat intézik soron kívül.

Címkék: Somogy Megyei Bíróság, Vadócz Attila, értékelő, kék hírek