A következő két hétben sokkal többször kell majd vonulniuk a mentősöknek. Azt mutatják a tapasztalatok, ilyenkor a szünet kezdetén ugrik meg a gyerekbalesetek száma. A legtöbb a háztartásban történik. Otthon barkácsolás, játék közben.

Még a nap is veszélyes lehet, mert túl sok védelem nélküli napozás akár égési sérülést is okozhat. A Balaton mellett pedig a felügyelet nélküli ugrálás, fürdés a legveszélyesebb.

gyerekbalesetek

- Nem győzzük felhívni a figyelmet, hogy tavaly főszezonban minden héten volt olyan baleset, ami nyakcsigolyasérüléssel járt - mondta Németh Géza, a kaposvári mentőállomás vezetője.

Ilyenkor akár le is bénulhatnak a gyerekek.

A jó időben biciklin és gördeszkán is gyakran törik össze magukat. Mivel jobban ráérnek és többet vannak az utcán, több a baleset is. Tavaly összesen 62 olyan baleset volt a megyében, amit gyerekek szenvedtek el, vagy ők okoztak, nyolccal több mint egy évvel korábban. Összesen 74 gyerek sérült meg, egy közülük meg is halt.

Más veszélyek is lesnek a fiatalokra ilyenkor. A szünetben ugyanis sokkal lazább a szülői felügyelet. Sokan a szülők nélkül töltik az idejüket, mert dolgoznak.

A tizenévesek nyáron nagyobb eséllyel próbálják ki az alkoholt, drogot - mondja a bűnmegelőzési osztályvezető-helyettes.

- A bulik alkalmával az első szál, az első szem kábítószert tudomásunk szerint egymástól kapják a gyerekek. A későbbiekben pedig megtalálják a forrást, hogy honnan szerezzék be - fogalmazott dr. Jávorszkyné dr. Molnár Magdolna, az SMRFK Bűnmegelőzési Osztályvezető helyettese.

Tavaly a megyében összesen 160 kábítószerrel való visszaéléses esetre derült fény. Ebből 24 esetben fiatalkorúakat kaptak el a rendőrök. Ők általában csak használják a drogot, nem kereskednek vele.

A másik veszélyforrás az internet. Az unatkozó fiatalok csetelő oldalakon ismerkednek és kiadják az adataikat. olt olyan kislány, aki föltett magáról egy lenge öltözetű képet. Olyan kép volt, amiről beazonosítható, hogy hol lakik. Aztán elkezdték zsarolni a kislányt, hogy tudjuk kik a szüleid, tudjuk, hogy van pénzetek.

A szakember azt javasolja, tájékozódjanak a szülők a drogok hatásáról és az internetezési szokásokról is. Még olyan programot is lehet ingyenesen letölteni, amivel bizonyos oldalak letilhatók, így nem férnek hozzá a gyerekek.

Címkék: kék hírek