Különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzás és lopás bűntette miatt emelt vádat egy fiatalkorú fiú és három felnőtt férfi ellen a kaposvári ügyészség. A vádirat szerint idén februárban a két fiatal férfi egy délelőtti órán a 61-es út közelében lévő, Nagybajomhoz tartozó Már-szigetre ment. Ott sodronyból készített négy hurkot helyeztek el 30-40 centi magasságban a vadcsapás felett, hogy a tiltott vadászati módszerrel szarvasokat ejtsenek el. Három nappal később visszatértek.

szarvas

Két csapdában egy szarvastehén és egy borjú feküdt. Az állatok saját magukat megfojtva, több órás szenvedés után múltak ki. A vadakat segítség nélkül nem tudták elszállítani, ezért Nagybajomba mentek, ahol a fiatalemberek az édesapjukhoz fordultak segítségül. A négy férfi a szarvasokat kizsigerelte, megnyúzták, feldarabolták és kicsontozták a tetemeket. A húst zsákokba tették, majd kerékpáron akartak távozni, de a helyszíntől 1 kilométer távolságban elfogták őket a rendőrök.

Amikor biciklivel kikanyarodtak az erdőből a 61-es útra, gyanúsak lettek az arra járó zsaruknak. A járőröket meglátva a négy férfi futásnak eredt, de az egyiküket a helyszínen elkapták. 76 kiló vadhúst foglaltak le tőlük, de a kár nem térült meg, mert fogyasztásra alkalmatlan volt A vemhes gímszarvastehén értéke 200 ezer forint, a borjúé 100 ezer forint volt.

A szerdai tárgyaláson a vádlottak azt mondták: nem ők rakták ki a hurkokat, csak az erdőt járva megtalálták az elejtett vadakkal együtt. Abban bűnösnek érezték magukat, hogy a tetemeket ellopták. A négy férfi közül a legsúlyosabb büntetést, másfél év börtönt a hurkokat kirakó fiatalember kapta a bíróságtól állatkínzásért és lopásért. Bűntársai közül az egyik próbára bocsátást kapott, a másik 1 év börtönbüntetést, a harmadik 8 hónap börtönt 2 évre felfüggesztve. A kaposvári bíróság ítélete csak az egyik vádlott vonatkozásában jogerős. Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a három másik vádlott felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.


Címkék: kék hírek