Somogyban minden 5. sértett 60 év feletti, vagyis a bűncselekmények áldozatául esett emberek 22%-a az idősek közül kerül ki, mondta Ferincz József, a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatója. Idén májusig 230 esetben váltak alkalmi, vagy trükkös lopások károsultjaivá ennek a korosztálynak a tagjai a megyében. Somogy aprófalvas településszerkezetű, sok idős ember él a községekben. Elesettségük, hiszékenységük, védtelenségük miatt gyakrabban csapják be őket szélhámos tolvajok.

Legtöbbször a nagy áram- és vízszolgáltató vállalatok nevével élnek vissza Somogyban. Az E.ON és a DRV azonban felvette a kesztyűt: a rendőrség segítségével figyelemfelhívó tájékoztatókat juttatnak el a fogyasztókhoz.

Varga Ivett, az E.ON szóvivője szerint hetente találkoznak olyan esettel, amikor időseket vernek át és lopnak meg tolvajok az áramszolgáltatóra hivatkozva. A vállalat szerelői céges autóval, egyenruhában érkeznek. Munkatársaik kódszámmal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek, ez lenyomozható egy telefonhívással. A villanyóra-leolvasók pedig kézi adatrögzítő készülékkel dolgoznak, ilyen biztosan nincs a csalóknak. A bűnmegelőzés jegyében plakátokat helyeznek ki az ügyfélcentrumaikban, szórólapokon, ügyfélmagazinokban, és honlapukon tájékoztatják a fogyasztókat: ne dőljenek be a bűnözőknek. Az áramszámlákhoz is figyelemfelhívó szövegeket mellékelnek júniustól.  

Jankó Gábor, a DRV Zrt. képviselője elmondta: a vízóraleolvasó munkatársaik is könnyen ellenőrizhető igazolványokkal azonosítják magukat. A vízszámlák borítékainak hátoldalán fél évig szerepel majd a tájékoztató szöveg, hogyan védekezzünk a csalók ellen. Ez 700 ezer fogyasztóhoz jut majd el. DRV-nél egyébként kevésbé jellemzőek a hasonló esetek, mint az ország más részein, de a bűnmegelőzést ők is fontosnak tartják.

Címkék: kék hírek