A vandálok játszótereket vernek szét, kirakatot törnek be, kukákat, táblákat rongálnak, sőt szobrokat döntenek le. Legutóbb Kaposfüreden csonkítottak meg egy alkotást, már harmadszor. A rendőrség kevés ügyet tud felderíteni. Legtöbbször ugyanis nem érik tetten az elkövetőket.

 

Így lopták a fanyulat, akkor bulinak tűnt számukra

Tavaly év végén fiatalok törték össze a somogysárdi nyúlfuttatás jelképét a kaposvári Fő utcán. Mobiltelefonnal is felvették. Kling József „Mag” című márványszobra is műteremben várja, hogy restaurálják. Ledöntötték. Nemrég a kaposfüredi áldozati oltár című alkotását is több helyen megcsonkították. Ezt harmadszor teszik tönkre.

- Nagy szeretettel készítjük el a köztéri szobrokat, és utána szembesülnünk kell azzal, hogy szétrombolják, összetörik brutális módon. Tényleg brutális módon olyan dolgokat művelnek, amit az emberi ész nem tud felfogni - panaszkodik Kling József Kaposvár-Kaposfüredi szobrászművész.

 

Rongálás

Az utcatáblák helyét látjuk sok helyen Füreden. A kaposvári parkokban is mindennapos a brutalitás. A belvárosi padokról is ellopják a réztáblákat.

A Városgondnokság munkatársa egy közlekedési tábla eltűnését jelentette a napokban. Ezek pótlása darabonként 20 ezer forint. Semmit sem kímélnek a vandálok - mondja.

- Ezt a táblát az idén legalább már négyszer lefejezték, mert az autók nekimennek, holott valószínűleg az autó is sérül és ez kellemetlen - vázolta Hartner Rudolf. A Városgondnokság vezetője szerint elkeserítő a helyzet. Néhány évvel ezelőtt megsaccolták, hogy ez a kár évente húszmillió forint feletti összegre jön ki. Hartner szerint ma már 30 millió forint körül lehet a kár.

Koncz Katalin alezredes, a Kaposvári Rendőrkapitányság sajtószóvivője azt mondja: 91 esetben indult idén rongálás miatt eljárás Kaposváron. Minden ötödiket közterületen követték el. 20 ezer forintos határ fölött vétségi eljárást folytatnak le. Összesen 2,5 millió forintos kár ügyében nyomoznak. Nehéz a rongálók nyomára akadni - mondja. Ráadásul Ezeket a cselekményeket általában olyan helyen követik el, ahol nem lehet tetten érni az elkövetőket.

Nagyatádon évente félmillió forintos kárt okoznak a rongálók a városnak, grafitikkel, kuka- és padrongálásokkal. Marcaliban évente egymillió forint a kár. Nem ritka, hogy tüzet raknak a közlekedési tábla alatt. Legutóbb a Berzsenyi parkban tomboltak a vandálok.

- Gyakorlatilag a fél játszóteret ledöntötték egy hétvége vagy egy éjszaka alatt - közölte Szaka Zsolt, a marcali GAMESZ vezetője. - Kihelyeztünk sok kis szemetest a belvárosban, rá két hétre a felét betonostól meg csavarostól kitépték.

Siófokon is a parkok a célpontok. Évente 4-5 millió forintos kárt okoznak a magyar és külföldi fiatal turisták. A város kezdeményezi, hogy ezután a 18 év alatti nyaralók is fizessenek idegenforgalmi adót.

Címkék: vandálok, kék hírek