kukorica


Jelentős mértékű adócsalás bűntettével vádol három vállakozót a kaposvári ügyészség. Az elsőrendű vádlott egy orci kft. ügyvezetője, cége raktározási és tárolási feladatokat látott el. A másodrendű vádlottnak gazdasági társasága volt Romániában, a harmadrendű vádlottnak pedig fuvarozási vállakozása Békéscsabán. 2007-ben az orci vállalkozó tulajdonában volt 4 ezer tonna kukorica, amivel a tárolóit töltötte fel. A férfi adásvételi szerződést kötött a román céggel, 2 ezer tonna kukoricát adott el.

A megvásárolt takarmányt a békéscsabai szállítócég vitte el Romániába 2007. júniusában - de csak papíron. Az adómentes export értékesítésről két számlát állított ki az orci vállalkozó. Ugyanakkor 63 valótlan okmányt is megírt, ezek hamis fuvarlevelek voltak. A kukoricát ugyanis nem vitték a szomszédos országba. Az igazolásokon szereplő tehergépjárművek egy része nem is volt közúti forgalomban, illetve a kocsik tulajdonosai nem álltak üzleti kapcsolatban a szállítmányozó céggel.

A vád szerint az orci vállalkozó ezután a 2007.évi adóbevallásában valótlanul több mint 70 millió forintos európai uniós adómentes értékesítést szerepeltetett a hamis okiratok alapján. Több mint 14 millió forint adót nem fizetett meg csalárd módon, és ebben a két másik vádlott is segítségére volt. A takarmánykukoricát ugyanis belföldön értékesítették, a fuvarozást a békéscsabai cég végezte. Az ügy tárgyalása néhány hét múlva kezdődik a kaposvári bíróságon, itt döntenek majd a vádlottak bűnösségéről.

Címkék: adócsalás, kukorica, adó, kék hírek