Molotov-koktél


A reggeli órákban bejelentés érkezett a siófoki rendőrkapitányságra, hogy a dél-keleti városrészben egy lakóházra az elsődleges vélemény alapján gyúlékony anyagot tartalmazó üveget dobtak. A helyszíni intézkedések során a rendőrség munkatársai további három háznál fedeztek fel hasonló gyúlékony anyaggal teli üveget.  A palacokok kisebb kárt okoztak. Egy kerítés rácsa kidőlt és az érintett telken megpörkölődött a fű. Személyi sérülés nem történt, a rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja az esetek körülményeit.

Megkerestük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét, de nem akarta megerősíteni a kapos.hu információját, miszerint romák házait érte atrocitás Siófokon. A  rendőrség lezárta a környéket, nagy erőkkel helyszínelnek.

Mivel a rongálás alig okozott kárt, az általunk megkérdezett szakértők szerint a célja figyelmeztetés, vagy hangulatkeltés lehetett.

A helyi romák szerint is ijesztgetés lehetett a támadók célja, mondta a látrányi Raffael György, a CKÖ körzeti képviselője a kapos.hunak. Raffael György szerint a cigánytelep szélső házait érte a támadás. Az épületek lakottak voltak, több kisgyermek is tartózkodott a lakásokban. Négy család volt veszélyben, négy házat vettek célba a hajigálók. A négy palackból csak egy robbant fel. Az egyik az udvar közepén landolt, a másik kettő a falakat rongálta meg. Az anyagi kár nem jelentős. A támadók az ablakon át is bedobhatták volna az üvegeket, de nem tették, ez arra utalhat, hogy nem gyilkolni akartak. A negyedik üveget, ami nem robbant fel, elvitték a rendőrségi nyomszakértők és megvizsgálják. Más rasszizmusra utaló jeleket, például falfirkákat nem találtak a közelben.

A siófoki romák nagyon megijedtek a telepen, tette hozzá Raffael György. Hasonló atrocitások eddig nem voltak jellemzőek a városra és a megyére.

A helyi romák közül néhányan azt állítják, hogy mosószer volt a házilag befőttes üvegekből készített Molotov-koktélokban. A támadásnak az éjszaka nagyobb volt a füstje, mint a lángja, néhányan az egymással rokonságban álló, megtámadott családtagok közül csak reggel vették észre a történteket. Volt, aki hajnali három órakor hallott egy durranást, de aludt tovább. Azóta többen az életüket féltik, és úgy gondolják, hogy más ok, mint a rasszizmus nem húzódhat meg a háttérben.

Helyszín

Címkék: molotov-koktél, roma, Siófok, kék hírek