bírák

Ezt a Legfelsőbb Bíróság elnöke közölte Kaposváron. Baka András elmondta: ebben az évben kétmilliárd forintot vontak el tőlük. Közben egyre több a munka, a somogyi bíróságokon például háromszorosára nőtt a szabálysértési ügyek száma.

Megdöbbentően emelkedett a szabálysértési eljárások száma a somogyi bíróságokon. Egyre több munkát adnak a kisebb lopások, közlekedési kihágások. Ezek általában pénzbírsággal, közérdekű munkával végződnek. Ugyanakkor a polgári és büntetőügyek száma nem emelkedett jelentősen tavaly, csak 13 százalékkal. Ez kezelhető, vélik a szakemberek. Viszont míg tavalyelőtt 1600 szabálysértési eljárást tárgyaltak, addig tavaly már 4400-at. Ez majdnem 30 százalékos növekedés.

Dr. Vadócz Attila, a Somogy Megyei Bíróság sajtószóvivője elmondta, közel háromszorosára nőtt szabálysértési ügyek komoly energiát kötnek le - tárgyalást kell tartani, mint egy komoly büntetőügyben idézni kell, bizonyítani. Ez komoly terhet jelent a bíróságnak.

A munkához pedig egyre kevesebb pénz jut, mert a bíróságok költségvetése alulfinanszírozott. A Legfelsőbb Bíróság elnöke azt mondta: idén kétmilliárd forintot vonnak el tőlük. Ez év végére már jelentős problámákat okozhat. Dr. Baka András úgy véli, hogy ez a költségvetés a túlélésé. Túl kell élni ezeket a válságos és nehéz időket. - Minden takarékossági intézkedést megteszünk, minden forintot megfogunk, ennek ellenére év végére komoly problémáink lesznek.  

A főbíró hozzátette: sok bírósági épület állaga aggasztó. Azt figyelték meg: minél inkább leromlott az épület, annál több a bíróságot ért atrocitás, bombariadó, szóbeli fenyegetés. A megyei bíróság elnöke, dr. Ujkéry Csaba szerint a somogyi bíróságok épületeivel nincs gond, viszont a bírák fizetése még mindig alacsony.

Címkék: igazságszolgáltatás, bíróság, kék hírek