Benzin cigi

A bűnözők mindent bevetettek: autók padlójából, pincékből került elő a legtöbb áru. A válság miatt sokan feketéznek, de a vámosok is sokkal hatékonyabbak.

Csempészcigarettából volt a legnagyobb fogása tavaly a vámosoknak. Hatszor többet találtak, mint 2008-ban. Akkor 73 ezer, 2009-ben pedig 425 ezer szál adójegy nélküli dohányt foglaltak le.

Tavaly többször is megtelt ez a raktár az ukrán, román, szerb cigarettával. Most jóval kevesebb van, mert megsemmisítették. De már van idei fogás: ezt az alkoholt Csökölyben találták egy illegális pálinka főzőben. Kaposváron volt egy hatalmas alkoholfogás: egy családi ház pincéjében találtak csaknem 4000 liter házilag pancsolt szeszt.

Az elmúl évben összesen 1500 liter illegális szeszt találtak a vámosok Somogyban. Ez négyszer több. mint 2008-ban. Emellett a vámosok egy benzinkutat is bezárattak, és 10 autót is lefoglaltak.

Fülöp Ferenc (parancsnok, Vám- és Pénzügyőri Hivatal Kaposvár) szerint sokan próbálnak feketézni.

- A gazdasági világválság miatt próbálnak készletezni olcsó cigarettát, és ebből találunk mi meg az ellenőrzések során, a másik pedig, ami még jelentősebb szempont, hogy a hatékonyságunk jelentősen megnőtt.- véli a parancsnok.

Tavaly kaptak például három üldözőautót, és egy cigarettakereső kutyát, Picit. De saját alkohol ellenőrző készülékük is van, és egy endoszkóp, amivel a csempészdohányt tudják keresni. Ezt még riporterünk is kipróbálhatta.

Címkék: kék hírek