Petárda
Ezen szabály alól kivétel a Szilveszter Ünnepe, amikor a kis és közepes (II. és III. osztály) pirotechnikai termékeket is megvásárolhatják, tárolhatják és felhasználhatják.

Az elsődleges hanghatást keltő pirotechnikai terméket (petárda) magánszemély nem vásárolhat, nem birtokolhat, nem használhat fel, azaz a petárdák teljes körű tilalma van érvényben, amely tart az év végi ünnepek alatt is.

- Játékos pirotechnikai terméket (I. pirotechnikai osztály) 14. életévet betöltött személyek megvásárolhatják, birtokolhatják, és 1 kg bruttó tömegig tárolhatják, illetőleg a használati utasításnak megfelelően felhasználhatják. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel játékos pirotechnikai terméket (pl. kislepke, méhecske, tűzijátékgyertya, tűzvirág, tűzkarika, Spring Butterfly). A játékos pirotechnikai termék nyilvános rendezvény keretében történő felhasználását – december 31-én 18 óra és január 01-jén 06 óra közötti időszak kivételével – a tevékenység megkezdése előtt öt munkanappal írásban be kell jelenteni a tevékenység helye szerint illetékes rendőrkapitányságon. A bejelentésnek tartalmaznia kell:

a) a bejelentő nevét, székhelyét;

b) a felhasználásra kerülő pirotechnikai termék megnevezését, kaliberét, pirotechnikai osztályba sorolásának számát, UN számát, mennyiségét;

c) a felhasználás pontos helyét és időtartamát;

d) a felhasználás során tervezett biztonsági intézkedéséket;

e) a 27. § (1) bekezdésében nevesített helyszínek esetében a felelős pirotechnikus természetes személyazonosító adatait, lakóhelyét, állampolgárságát, pirotechnikai és tűzvédelmi szakvizsga bizonyítványának számát, érvényességi idejét.

- Kis tűzijáték terméket (II. pirotechnikai osztály) – bomba, tűzijáték bomba mozsárban, és a római gyertya kivételével – nagykorú személy december 28. és 31. között engedély nélkül megvásárolhatja, birtokolhatja, összesen 3 kg bruttó tömegig tárolhatja, és a használati utasításban meghatározottak szerint szilveszter éjszakáján, azaz december 31-én 18.00 óra és január 01. 06.00 óra közötti időtartamban, felhasználhatja.

Az év más időszakában kizárólag pirotechnikus, a megyei rendőr-főkapitányság engedélyével használhatja fel (pl.: pillangó, karnevál, vipera, aranyeső, Road To Hell, Katyusa).

- Közepes tűzijáték terméket (III. pirotechnikai osztály) – bomba, tűzijáték bomba mozsárban, és a római gyertya kivételével – nagykorú személy december 28. és 31. között engedély nélkül megvásárolhatja, birtokolhatja, összesen 3 kg bruttó tömegig tárolhatja, és a használati utasításban meghatározottak szerint szilveszter éjszakáján, azaz december 31-én 18.00 óra és január 01. 06.00 óra közötti időtartamban, felhasználhatja. Az év más időszakában kizárólag pirotechnikus, a megyei rendőr-főkapitányság engedélyével használhatja fel. (pl. pyro show, színes pálmák, Colosseum, Budapest By Night, Mega 37)

Kis- és közepes tűzijáték termékekre vonatkozó szabályok:

- A szilveszteri időszakban a kis és közepes tűzijáték termék nyilvános rendezvény keretében történő felhasználását a tevékenység megkezdése 3 munkanappal írásban be kell jelenteni a tevékenység helye szerint illetékes rendőrkapitányságon.

- A kis és közepes tűzijáték termék (a bombák, a tűzijáték bombák mozsarakban, és a római gyertya kivételével) közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen pirotechnikus irányításával használható fel.

- Kis és közepes tűzijáték termék (a bombák, a tűzijáték bombák mozsarakban, és a római gyertya kivételével) tömegközlekedési eszközön nem használható fel, és csak zárt csomagolásban szállítható.

- A fel nem használt hibás vagy lejárt szavatosságú, továbbá a vevő által visszaadott kis és közepes tűzijáték terméket (a bombák, a tűzijáték bombák mozsarakban, és a római gyertya kivételével) a szilveszteri felhasználási időszak lejártát követő öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, aki ezt köteles térítés nélkül visszavenni.

A szilveszteri időszakban az átmeneti tároló helyeken (pl.: áruházak parkolójába kihelyezett konténerek) a játékos, a kis és közepes pirotechnikai termékek megvásárolhatóak, és a fent említett időszakban felhasználhatóak. Az elárusító helyen a vásárlókat tájékozatják arról, hogy a fel nem használt termékeket mikor, és hol lehet a forgalmazónak visszaadni.

Magánszemélyek által szabadon felhasználható pirotechnikai termékekre vonatkozó tárolási előírások:

a)pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók,

b)el nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos,

c)lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani,

d)tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad,

e)minden pirotechnikai terméket úgy kell tárolni, hogy az a károsodástól, csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől védve legyen, az akaratlan gyújtástól védve kell szállítani,

f)elnedvesedett és utána kiszáradt vagy egyéb okok miatt sérült burkolatú pirotechnikai termékeket, valamint olyan pirotechnikai termékeket, amelyeken szagképződés, esetleg melegedés észlelhető, a többi pirotechnikai terméktől azonnal el kell különíteni, az ilyen hibás terméket felhasználni tilos ( a forgalmazó köteles az ilyen terméket térítés nélkül visszavenni),

g)a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad,

h)a közvetlen (kézi) gyújtással szerelt terméket csak a gyújtóhelyet borító védősapkával (védőburkolattal) szabad mozgatni és szállítani.

Címkék: kék hírek