Keresik a felvett állami támogatást a darányi cigányok szervezetén. Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt két férfi ellen a kaposvári városi ügyészség. Az elsőrendű vádlott 1999. novemberétől a Darányi Cigány Ifjúsági Szervezet önálló képviseletre jogosult elnöke volt.

Az NCA Dél-dunántúli Regionális Kollégiuma 2007-ben pályázatot hirdetett civil szervezetek működésének támogatására. A kiírás szerint a pályázók 2007. júniusa és 2008. májusa között elszámolt működési költségeikhez, és a tárgyi eszközök beszerzéséhez nyújtottak vissza nem térítendő támogatást. A Darányi Cigány Ifjúsági Szervezet nevében eljárva az elsőrendű vádlott pályázatot nyújtott be működési kiadásainak támogatására. Az igényelt összeg 1 millió 200 ezer forint volt. A benyújtott anyag szerint a pályázó Darányi Cigány Ifjúsági Szervezet előző évi alaptevékenységének összes ráfordítási összege elérte a 3 millió forintot.

Az elnök a pályázat benyújtásakor a kezelőszervvel valótlan adatokat közölt, mivel a Darányi Cigány Ifjúsági Szervezet 2006 óta semmilyen tevékenységet nem folytatott, tagjai tagdíjat nem fizettek, egyéb bevételük pedig, mint a 2006-ban pályázaton elnyert 400 ezer forint, nem volt. A pályázati anyag egyéb vonatkozásban is valótlan adatokat tartalmazott, állítja az ügyészség. Ennek alapján a Darányi Cigány Ifjúsági Szervezet 470 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A két férfit adócsalással is vádolják.

Címkék: darány, csalás, kék hírek