Jelentős változás a következő napokban sem várható időjárásunkban. Anticiklonális hatások érvényesülnek, azaz folytatódik az eseménytelen, száraz, többnyire napos idő.

Az anticiklon fölé afrikai eredetű, igen meleg léghullámok érkeznek, így tovább fokozódik a hőség, egyre elviselhetetlenebb lesz a meleg. Az éjszakák már nem hoznak jelentős felfrissülést, a nappali hőmérsékletek pedig elérhetik a 36-37 fokot. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 34-36 fok között alakulnak. Késő estére 28-30 fok közé hűl a levegő. 

Csütörtök: továbbra is nagyrészt a napsütésé lesz a főszerep. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 21-23 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 35-37 fok között alakulnak. 

Péntek: folytatódik a többnyire napos, száraz idő. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 22-25 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 36-38 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén egy gyenge hidegfront súrolja az országot, felfrissülés azonban nem várható, legfeljebb egy árnyalattal mérséklődik a forróság. A jövő hét első felében is marad a kánikula.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: július, hőmérséklet, eső, kánikula, felmelegedés, csapadék, hőség, szél, fagy, lehűlés, zivatar, zápor, időjárás