Anticiklon alakítja hazánk időjárását, a lehűlést és csapadékot adó frontok elkerülik térségünket. A következő napokban is marad a száraz, többnyire napos idő, legfeljebb vékony fátyolfelhőzet jelenhet meg az égen.

Folytatódik a meleg levegő beáramlása, így tovább fokozódik a hőség. Csütörtökön már nagyobb területen is 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A napi középhőmérséklet 29 fok felett alakul, ezért életbe lép a legmagasabb fokú hőség figyelmeztetés. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Kedd: napos, száraz idő várható, néhol azonban megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 32-34 fok között alakulnak. Késő estére 26-28 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: folytatódik a többnyire napos, száraz idő. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 20-22 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 33-35 fok között alakulnak. 

Csütörtök: továbbra is a napsütésé lesz a főszerep. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 21-23 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 35-37 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: pénteken tetőzhet a forróság, a hőmérsékletek elérhetik a 37-38 fokot. A hétvége időjárása még bizonytalan. Gyenge hidegfront érinti hazánkat, valószínű, hogy a nyugati tájakon már kissé enyhül a nagy meleg. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fagy, július, eső, hőmérséklet, hőség, kánikula, szél, lehűlés, zivatar, zápor, felmelegedés, csapadék, időjárás