Hazánk időjárását egy anticiklon határozza meg. A magasnyomású légköri képződmény távol tartja tőlünk a frontokat. Még napokig marad az eseménytelen, napos, száraz idő.

Déli áramlással továbbra is igen meleg léghullámok érkeznek fölénk, így tartja magát a hőség, sőt szerdától kissi tovább emelkedhet a hőmérséklet. A napi középhőmérséklet már Somogyban is 27 fok felett alakul, emiatt érvénybe lép a másodfokú hőség figyelmeztetés.

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Hétfő: a napsütés mellett helyenként megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. Késő estére 26-28 fok közé hűl a levegő. 

Kedd: napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 20-22 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 32-34 fok között alakulnak. 

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 20-22 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 33-35 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: 36-37 fokos maximumokkal csütörtökön, pénteken tetőzik a forróság. Szombattól egy gyenge hidegfront hatására már kissé enyhülhet a nagy meleg.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: július, fagy, szél, hőmérséklet, felmelegedés, lehűlés, eső, zápor, csapadék, zivatar, időjárás