Hazánk időjárását anticiklonális hatások alakítják, a változást okozó frontok elkerülnek bennünket. A következő napokban nyugodt, száraz, többnyire napos idő várható. Eleinte marad az északnyugati áramlás, a nappali hőmérsékletek 30 fok alatt alakulnak.

Péntektől azonban délire fordul a légmozgás amellyel ismét egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Fokozatos felmelegedés kezdődik, a hétvégén már országos kánikula várható. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A változó irányú szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő.

Péntek: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 14-17 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. 

Szombat: napos száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: vasárnaptól tovább fokozódik a kánikula, a nappali hőmérsékletek már elérhetik a 35 fokot. A nagy meleg a jövő hét szerdáig, csütörtökig a vendégünk maradhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: július, hőmérséklet, szél, eső, felmelegedés, fagy, lehűlés, időjárás, csapadék, zivatar, zápor