A hétfőn átvonult front mögött északnyugati áramlás alakul ki felettünk amellyel stabilabb és néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk. Eleinte még nedves levegő alakítja időjárásunkat, többfelé lehet eső, zápor, zivatar, majd csökken a csapadékhajlam, szerdától már csak néhol fordulhat elő zápor. Átmenetileg tovább mérséklődik a nappali felmelegedés és az éjszakák is frissek lesznek. 

A következő három nap időjárása Somogyban: 

Kedd: eleinte sok lesz a felhő, majd napközben már több-kevesebb napsütés is lehet. A hajnali, reggeli órákban még többfelé lehet eső, zápor, zivatar, majd csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak, de a tartósan felhős helyeken ennél hűvösebb lehet. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak. Az északnyugati szél élénk lesz. A hajnali órákra 14-17 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak.

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat rövid zápor vagy zivatar. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 25-28 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: péntektől újabb hőhullám indul, a hétvégén és a jövő hét első napjaiban már ismét 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőmérséklet, lehűlés, június, zivatar, eső, zápor, szél, felmelegedés, fagy, csapadék, időjárás